Wat U Zegt/Columns
33499
Columns

2016 in teken van afbrokkeling van traditionele macht

Het gelijk van de topsport

Het sportjaar 2016 zal niet alleen herinnerd worden dankzij gedenkwaardige prestaties, maar ook vanwege de afbrokkeling van de macht. De bonden en officials die traditioneel vanuit de bestuurskamer richting het veld het beleid bepalen. Met de sporter als volgende partij. Door de verdere professionalisering van vooral de mondiale sporten is die situatie verder onder druk komen te staan.

Johan Cruijff was bij Ajax de eerste, daarna volgden Sven Kramer bij het schaatsen, Henk Grol vanuit het judo, Anky van Grunsven in de paardensport, Pieter van den Hoogenband richting de zwembond, Mark Tuitert en Niels Kerstholt zelfs via de EU versus de Internationale Schaatsunie, recentelijk nog Wim Jansen met de KNVB en zo kunnen we wel even doorgaan.

Allemaal (ex-)sporters die vanaf het veld de orders retour zouden zenden.

De één wat meer succesvol dan de ander, maar de essentie is dat er een flinke evolutie binnen de topsport gaande is. In gang gezet door het te lage tempo waarin de ’bestuurskamer’ met de ontwikkelingen op het ’veld’ is meegegaan. Diverse bonden dreigen ook te moeten lossen.

In Nederland staan vooral de KNVB, KNSB en NOC*NSF onder zware druk. In alle gevallen is de autoriteit van de leiding zwaar aangetast. In sommige gevallen zelfs onherstelbaar. In 2017 zal duidelijk worden welke bestuurders al dan niet total loss worden verklaard.

Wie zich niets van alle ontwikkelingen aantrekt is Gianni Infantino, de opvolger van Sepp Blatter bij de wereldvoetbalfederatie FIFA. De 46-jarige Zwitserse advocaat is een rasbestuurder die nooit aan een club verbonden is geweest. Hij is ook de man achter het besluit om het EK-voetbal van 16 naar 24 teams uit te breiden en het resultaat hebben we afgelopen zomer in Frankrijk kunnen zien. Meer deelnemers, maar een bedroevend niveau.

Alleen heeft Infantino zich niets van de kwaliteit van EURO 2016 aangetrokken. Aldus kan de traditionele Champions-League-slogan ’Less is more’ de prullenbak in voor ’More is less’. Want de FIFA-preses is niet te stuiten. Het door de FIFA georganiseerde WK voor clubs moet naar 16 deelnemers, terwijl aan het WK in 2026 zelfs 40 nationale teams mee mogen doen. Uiterst lucratief voor FIFA, die daarmee het aantal wedstrijden van 64 naar 80 opschroeft. Volgens Infantino heeft de meerderheid van de bonden zich al voor het idee uitgesproken.

Wat meteen duidelijk maakt dat in Zürich de klok stil is blijven staan. Want anno 2016 bepalen niet de bonden, maar de clubs wat er met de voetballers gebeurd. En zeker op welk niveau ze dat doen. Daarom gaan de Real Madrids en Bayern Münchens van deze wereld vanaf 2021 een onafhankelijke Super League opzetten, om niet langer afhankelijk te zijn van passanten die in bestuurskamers van alles en nog niks verzinnen.

Op de valreep van 2016 heeft Gianni Infantino het gelijk van de topclubs aangetoond.