Nieuws/Wat U Zegt
379885
Wat U Zegt

'Kwelling in zomerse varkensstal'

Hans Baaij van Varkens in Nood roept op om tijdens de zomerse hitte even stil te staan bij de dieren in de vee-industrie. Hij schrijft:

Heerlijk, dat het op de valreep toch nog zomer is geworden. Tussen alle terrasbezoekjes en barbecues door kan het echter geen kwaad even stil te staan bij de dieren in de vee-industrie.

Neem varkens. Die zitten dicht op elkaar in overvolle stallen, waar het gemiddeld vijf graden warmer is dan buiten. Daar komt bij dat ze niet kunnen zweten. In de natuur of op biologische boerderijen is dat geen probleem: daar koelen ze af met een duik in een modderig poeltje.

Maar modderbaden zijn een luxe waar de intensieve veehouderij niet in voorziet. Doorgefokte ‘fabrieksvarkens’ zijn bovendien heel dik; ze wegen wel vier keer zo veel als hun wilde soortgenoten. Vanaf een graad of 25 lijden de dieren daarom aan hittestress. Met apathie, miskramen bij zeugen, uitdroging en hartfalen als resultaat.

Sommige varkensboeren proberen de temperatuur onder controle te houden door het dak van de stal nat te spuiten of de dieren meer water te geven.

Deze maatregelen hebben echter het effect van een druppel op een gloeiende plaat.

Als u de volgende keer uw barbecue aansteekt, denkt u daar dan eens aan. Vlees mag dan goedkoop zijn – de dieren betalen er een hoge prijs voor.

Hans Baaij, voorzitter Varkens in Nood