Nieuws/Wat U Zegt
384873
Wat U Zegt

Lezers bezorgd over verborgen suikers in producten

Uitslag Stelling: ’Het gaat alleen om winst’

M&M’s in allerlei kleuren.

M&M’s in allerlei kleuren.

De voedingsindustrie moet verplicht worden om minder suiker in haar producten te stoppen. De fabrikanten doen dat zeker niet uit zichzelf, is de overtuiging van ruim driekwart van de deelnemers aan de Stelling van de Dag.

M&M’s in allerlei kleuren.

M&M’s in allerlei kleuren.

Een van hen stelt: „Geld verdienen met een relatief goedkoop product, daar gaat het om. De gezondheid van de consument doet er niet toe”.

Voedselwaakhond Foodwatch vindt dat de overheid het in deze laat afweten. Die zou veel hardere afspraken moeten maken met de voedingsindustrie om de overdaad aan (verborgen) suikers in producten terug te dringen.

De organisatie publiceerde afgelopen weekeinde een rapport over verborgen suikers. Barbecuesaus bijvoorbeeld blijkt voor voor een derde uit suiker te bestaan. Bijna 50 procent van de respondenten is hier verbaasd over. „Als je veel snoept, weet je dat je veel suiker binnenkrijgt”, zegt er een, „maar al die verborgen suikers (zelfs in vleeswaren) baren mij veel meer zorgen.”

De overgrote meerderheid denkt dat de meeste mensen niet op de hoogte zijn van de gevaren van suiker en vindt dat de consument hier meer voor gewaarschuwd moet worden. „Zet op alle producten met suiker maar plaatjes en teksten waar het slecht voor is, net als op pakjes sigaretten”, oppert iemand.

Het zou duidelijker op de verpakkingen moeten staan hoeveel suiker er in zit, zeggen velen. „Bijvoorbeeld, in deze fles zitten tien klontjes. En dan niet in van die kleine lettertjes.” Slechts weinigen betwisten de stelling van voedingsdeskundigen dat suiker zeer verslavend is.

Een dikke twintig procent wil niet dat de overheid fabrikanten gaat dwingen minder suiker in hun producten te gebruiken. Betutteling, vinden de tegenstemmers. „Zo langzamerhand mag er niets meer. Laat iedereen zelf zijn (on)gezonde keuzes maken. Voorlichten prima, maar de wet voorschrijven gaat te ver”, licht een deelnemer toe. Een ander valt bij: „De consument is vrij om die rotzooi niet te kopen.” Als de consument bewust producten met minder suiker koopt, dan volgen de producenten vanzelf, is de redenering.

De meerderheid daarentegen vindt dat je het niet aan de industrie moet overlaten. Het gaat om een volksgezondheidsprobleem en daar dient de overheid wat aan te doen door het nemen van maatregelen, menen de voorstanders. Maar menigeen waarschuwt: „Als de verborgen suikers maar niet vervangen worden door kunstmatige potentieel gevaarlijke zoetstoffen. Langzaam de suikers verminderen tot er gewenning ontstaat.”

Een respondent zegt: „Belachelijk hoe de voedingsindustrie telkens weer allerlei rookgordijnen weet aan te leggen over de toevoegingen aan allerlei producten. Niet alleen suiker, maar ook ander smaak- en kunstmatige stoffen. Strenger controleren en meer zware boetes uitdelen. Die lui spelen voor geldgewin met onze gezondheid.”

Ruim 70 procent is van mening dat de suikerlobby te veel macht heeft.

De meesten zijn geen voorstander van het invoeren van een suikertaks. Of het moet voor de fabrikant zijn, zegt een stellingdeelnemer. „Die stopt er toch zoveel suiker in?”

Een ander concludeert: „Zorg eerst maar eens dat producten die aangemerkt zijn als gezond ook echt gezond zijn, want ik ben de weg al jaren geleden kwijtgeraakt.”

Margo Stols