Nieuws/Wat U Zegt
394129
Wat U Zegt

Deelnemers: Gebruik verstand bij spel Pokémon Go

Uitslag Stelling: ’Ook deze rage waait over’

Twee derde van de stellingdeelnemers vindt het spelletje Pokémon Go pure geldklopperij. „Sommigen gaan er echt te ver in”, vindt een respondent. Maar: „Niet het spel de schuld geven; voed kinderen op als ze te veel geld spenderen!”

In de mobiele game Pokémon Go gaan de spelers met hun mobiele telefoon op jacht naar de virtuele beestjes. Die bevinden zich overal; in huizen en gebouwen, maar ook op straat. En aangezien er geen wifi is in de buitenlucht, worden de databundels aangesproken. Dat kan flink in de papieren lopen.

De helft van de stellingdeelnemers vindt dan ook dat er een begrenzer op het spel moet komen, zodat kinderen niet te veel geld uit kunnen geven. „Geld is belangrijk, maar besef van geld is nóg belangrijker”, reageert een deelnemer. Er ligt dan ook een taak voor de opvoeders om de grenzen te bepalen. „Dat sommige jongeren er veel geld doorheen jagen heeft meer met hun opvoeding te maken dan met Pokémon Go”, vindt een deelnemer. „Niet het spel de schuld geven dat je kinderen te veel geld spenderen. Voed ze op!”, reageert een ander.

70 Procent van de deelnemers vindt dat kinderen misleid worden door de makers van het spel om veel geld uit te geven. Toch maken ouders zich weinig zorgen dat kinderen hun rekening plunderen voor Pokémon Go. „Mijn pubers vinden het leuk en hebben, net als vrijwel al hun leeftijdgenoten, databundels die prima voldoen”, reageert een deelnemer. „Betalen voor locaties of voor Pokémons? Daar zijn ze gelukkig te verstandig voor.” Een ander vindt dat de kosten best meevallen. „In vergelijking met andere free-to-play games wordt bij Pokémon Go niet echt gepusht om geld uit te geven.” Toch pleit 57 procent van de deelnemers ervoor dat de beestjes op gratis toegankelijke locaties worden verstopt.

In Nederland hebben al meer dan een miljoen mensen de game gedownload; 18 procent van de stellingdeelnemers geeft aan het spelletje te spelen. „Ik speel het ook, maar ik gebruik mijn verstand en geef er echt geen geld aan uit!” Iemand anders snapt dat kinderen het spel graag spelen, maar begrijpt niet dat volwassenen er verslingerd aan raken. „Het is een belachelijk gezicht; volwassenen die achter een virtueel poppetje aanrennen. Als zij zich laten verleiden om hoge kosten te maken, dan hebben ze dat aan zichzelf te wijten.”

De makers van het spel zeggen dat het de lichaamsbeweging en sociale contacten bevordert. 38 Procent van de stellingdeelnemers is het daar mee eens. „Geweldige game, omdat het kinderen aanmoedigt om naar buiten te gaan en samen te spelen.” Ouders zijn blij dat hun kroost eindelijk van de bank komt. „Pokémon Go is een leuk spel waarmee veel sociale contacten ontstaan en waarmee je veel beweegt. Het kost de spelers voornamelijk tijd en kilometers, de mobiele kosten vallen erg mee.” Toch ligt het gevaar op de loer: 76 procent van de deelnemers vindt het jagen op de virtuele beestjes vragen om ongelukken. „Spelers letten nergens meer op; het is net zo gevaarlijk als mobiel bellen of whatsappen in het verkeer.”

De rage zal binnen drie maanden overwaaien, denkt 58 procent van de respondenten. „Ik verwacht dat het overwaait zodra de dure rekeningen komen. De mensen die het spelen moeten zelf weten of ze het geld waard vinden. Kinderen moeten beschermd worden.”

Naomi Bönker