Nieuws/Wat U Zegt
394716208
Wat U Zegt

’Afval door energietransitie’

Cv-ketels mogen dus over vier jaar naar de belt. Weg ermee! Dat is niet de eerste keer dat we een traject hebben doorgemaakt waarbij een product jarenlang is doorontwikkeld tot een perfect technisch hoogstandje om vervangen te worden door een krakkemikkig alternatief om vervolgens eindigen op de schroothoop, weet R.Pronk.

Aan dieselmotoren is net zo lang gesleuteld tot ze minder uitstoot en fijnstof hadden dan benzine en zelfs LPG. Nu moeten ze weg, evenals LPG en benzine motoren zelf overigens. Want door een lastercampagne zijn ze niet meer maatschappelijk acceptabel en door strak lobbywerk worden ons krakkemikkige vervangers opgedrongen.

Moderne kolen- en gascentrales hebben al geruime tijd een optimale verbranding en restgassen worden intensief gefilterd, waardoor de uitstoot vrijwel schoon genoemd kan worden. Weg ermee. Een land en zee vol windmolens en zonnepanelen om ze vervangen. Geen wind of zon? Jammer dan, geen energie.

Telkens als ik lees wat de kosten van de transitie zullen zijn, waarbij de opbrengsten steevast worden overdreven en de kosten onderbelicht, valt me op dat er één post structureel ontbreekt: de enorme kapitaalvernietiging van alles wat en passant wordt weggekieperd, maar nog jarenlang dienst had kunnen doen.

R Pronk,

Heemstede

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop