Nieuws/Wat U Zegt
394866
Wat U Zegt

’Nederlandse expats vieren ook Koningsdag’

In landen waar veel Nederlanders wonen viert de Nederlandse gemeenschap gezamenlijk Sinterklaas en Koningsdag, ze hebben Hollandse muziek en tijdschriften, vriendenclubs en heimweewinkels, zo is de ervaring van lezer Willem Kooi die tien jaar in Australië woonde. Waarmee hij maar wil zeggen dat ’wij’ ons in het buitenland soms ook Nederlanders blijven. Lees hier zijn relaas.

Willem Kooi vertelt: „Ik heb genoegen gesmaakt tien jaar in Australie te wonen. Ik was Zwarte Piet bij de eerste intocht van St.Nicolaas in Melbourne, helaas is daar geen foto meer van te achterhalen. Een vrouw kwam daar langs de deur per auto, die bezocht de Nederlanders en had kaas, Hollandse koekjes, kroketten enz. bij zich. De zaal was toen volgepropt met Hollanders die kwamen kijken naar Mieke Telkamp en Max Tailleur.

Er was een weekblad voor de Hollanders, Dutch Weekly genaamd, er was een hele wijk waar veel landgenoten hun woning bouwden. Velen van ons trokken ons om zes uur terug om te luisteren via de korte golf op de radio naar het nieuws uit Nederland. Via werk kwam je in contact met andere Nederlanders, dus werden er zo vriendenclubs gesmeed, al was het maar om te klaverjassen. De ambassade puilde uit van Hollanders, van heinde en ver, om de verjaring te vieren van óns staatshoofd.

Daar wil ik maar mee zeggen dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Lang leve de Hollandse communie in Australië en in andere landen waar veel Nederlanders wonen. Wij deden daar wat ’zij’ nu hier doen.”