Nieuws/Wat U Zegt
395098
Wat U Zegt

Deelnemers: Vierdaagse wordt feestje, ondanks hitte

Uitslag Stelling: ’Gebruik gezond verstand’

Twee derde van de stellingdeelnemers vindt dat de Vierdaagseorganisatie niet hoeft in te grijpen met de hitte en dat de lopers zelf verantwoordelijk zijn voor hun gesteldheid. „Hopelijk gebruikt iedereen zijn gezonde verstand en wordt het een feest.”

Twee derde van de stemmers vindt inkorten van de routes wegens de tropische temperaturen onzin. „Als men goed getraind is, moeten afstanden als 40 of 50 kilometer geen probleem zijn. Je maakt een tentamentoets toch ook niet makkelijker als het boven de 30 graden is?”, stelt een respondent.

Een kwart van de stellingdeelnemers vindt het waanzin dat de Vierdaagse gewoon doorgaat. „De organisatie heeft niet veel geleerd van de twee doden die tien jaar geleden zijn gevallen door de hitte”, meent een respondent. En: „Als je wordt gewaarschuwd om het rustig aan te doen met zulke hoge temperaturen, dan weet je dat het niet gezond is om 40 of 50 kilometer te gaan lopen in de brandende zon.”

Een aantal deelnemers vreest dat er slachtoffers gaan vallen door de hitte. „Het zou jammer zijn als de 100e Vierdaagse op een drama uit uitloopt door de hoge temperaturen. Dus inkorten, zodat iedereen vrijdag feest kan vieren”, is het advies van een respondent. Die mening wordt gedeeld door een derde van de stemmers. „Een wandelfestijn is pas een feestje als er geen slachtoffers vallen door de warmte”, antwoordt een andere deelnemer.

Er is vooral kritiek op wandelaars die onvoorbereid de Vierdaagse lopen. „Vooral ouderen zijn eigenwijs, ze denken dat ze alles nog kunnen”, stelt een respondent. 67 Procent van de stemmers vindt dat de lopers de hitte onderschatten. „Met deze temperaturen pleeg je roofbouw op je lichaam”, meent iemand.

De risico’s zijn volgens de stellingdeelnemers drastisch te beperken, als de juiste maatregelen worden genomen. „Je doet mee op eigen risico, maar de organisatie en de diverse instanties moeten wel de deelnemers beschermen.” Extra waterposten, verplichte stops, geen bepakking voor militaire deelnemers en de starttijd vervroegen naar 4.00 uur ’s ochtends worden toegejuicht door meer dan de helft van de respondenten. Maar vanaf dat punt is de loper verantwoordelijk. „Stop de betutteling. Als het goed is zijn de lopers goed getraind, anders moet je niet meedoen.”

Een verplichte doktersverklaring is niet nodig, vindt meer dan de helft van de respondenten. De verantwoordelijkheid voor de gesteldheid van de loper, ligt bij de wandelaar zelf. „Genoeg eten en drinken meenemen”, luidt het advies. „Het is te hopen dat als mensen zich niet goed voelen, ze zich snel bij een EHBO-post melden”, waarschuwt een deelnemer. „Natuurlijk heeft de organisatie ook verantwoordelijkheid, maar het is niet te doen om van tevoren ieders conditie en gezondheid te controleren.”

„Zelf loop ik ook de Vierdaagse”, zegt een ervaringsdeskundige. „Voldoende drinken en een natte handdoek en petje doen wonderen. Wandelaars verbieden om alcohol te drinken tijdens de route zou al een hoop ellende besparen”, is het opmerkelijke advies. Een ander oppert om het evenement te verplaatsen. „Als een evenement in juli gehouden wordt, is de kans altijd aanwezig dat er een hittegolf heerst. Misschien is het een idee de Vierdaagse in de herfst te houden?”

Naomi Bönker