397665
Wat U Zegt

Ooit stopt groei van economie

Pensioencrisis of niet, grote groepen Nederlanders sparen te veel voor hun oude dag. Dat is zonde, concludeert een groep topambtenaren. Basis van dit bericht is ’geld moet rollen’. Vermogen wat bij de burger zit is niet goed voor de economie omdat er geen consumptie plaatsvindt, weet Steven van der Bles. Volgens hem wordt er geen rekening gehouden met het feit dat de economie soms niet groeit.

De grote valkuil in dit verhaal is dat we in een samenleving zitten waar gezonde economische modellen louter en alleen uitgaan van ’groei’. Groei van omzet, consumptie, productie enz. Het kenmerk van groei is echter dat het een keer stopt.

Als al je financiële en economische modellen alleen maar op groei zijn gebaseerd flikkert ooit alles ineen. Wanneer? Als de groei stopt dus.

De overheid voelt dat als eerste en is de laatste jaren paniekerig alles en iedereen aan het kaalplukken en tegelijk aan het stimuleren om vooral te blijven consumeren. „Er moet groei zijn mensen. Ga op vakantie, koop een nieuwe auto, verhuis naar een groter huis.” Maar ja, je kunt maar in één auto tegelijk rijden.

Tijd voor nieuw economisch inzicht. Inzicht waarbij de economie gebaseerd wordt op wat we hebben en groei een welkome extra is in plaats van een noodzakelijk onderdeel.

Steven van der Bles