398610
Wat U Zegt

Brief 1

’Pensioenpot los in de vrije markt’

In de Tweede Kamer was onlangs een debat over de nieuwe IORP-richtlijnen, ook wel bekend als de nieuwe EU-pensioenwetgeving. Gevolg is dat de Nederlandse pensioenpotten worden losgelaten in de vrije markt.

Daags na Brexit werd bekend dat staatssecretaris Klijnsma (PvdA) de Nederlandse pensioenpotten (ter waarde van 1400 miljard euro) in de vrije markt los gaat laten.

Feit is dat VVD, PvdA, D66 en GroenLinks in de Kamer in meerderheid tegen een CDA-motie van Omtzigt, ondertekend door alle andere partijen, gestemd hebben die moet voorkomen dat onze pensioenen in andere EU-landen op drift kunnen raken. 43 voor de motie, 81 tegen. Het ergste is nog dat de tekst van de akkoorden tot gisteren strikt geheim was, maar er vandaag al een stemming over was.

Onvoorstelbaar. Als er een Kamerbrief van vijf kantjes binnen komt over het falen van minister Van der Steur, dan hebben de partijen een week nodig om die te bestuderen. Maar over 100 pagina’s over de toekomst van de Nederlandse pensioenen kan binnen 12 uur gestemd worden - in het nádeel van de pensioenhouders.

Kennelijk heeft de Brexitstem de bejaardenhaat ook in Den Haag enorm gevoed - en Brussel maakt serieus haast met het afpakken van onze laatste nationale eigenwaarde én onze wettelijk verplicht bij elkaar gespaarde eigen waarde voor onze oude dag.

Tom Giesbergen, Alphen aan den Rijn