Wat U Zegt/Columns
40364
Columns

Destabilisatie

Donald Trump heeft zich de afgelopen weken geregeld minachtend uitgelaten over de Amerikaanse inlichtingendiensten. De aanstaande president zette zich aanvankelijk af tegen de conclusie dat de Russen schuilgingen achter het hacken van de Democraten. De harde wijze waarop hij de diensten diskwalificeerde heeft ongetwijfeld kwaad bloed gezet. Of dat heeft meegespeeld bij de nieuwste Trump-rel is niet zeker.

Het mag in ieder geval zeer opmerkelijk worden genoemd dat de inlichtingendiensten het nodig vonden om zowel president Obama als zijn opvolger Trump vorige week tijdens een geheime briefing te informeren over een obscuur rapport van een voormalige MI6-agent dat bol staat van de onbevestigde aantijgingen. Het stuk, opgesteld in opdracht van tegenstanders van Trump, circuleerde al weken in politieke en journalistieke kringen.

Door het rapport mee te nemen in de ’briefing’ aan Obama en Trump kreeg het 35 pagina’s tellend epistel een zekere geloofwaardigheid. De opsteller zou bovendien door de veiligheidsdiensten zijn omschreven als „betrouwbaar, zorgvuldig en goed geïnformeerd”.

Vooralsnog is er geen spat bewijs geleverd voor de beschuldigingen. Er zal snel duidelijkheid moeten komen, ook over de exacte rol van Rusland, zeker nu de Amerikaanse diensten ervan uitgaan dat Moskou ook uit is op destabilisatie en verstoring van het verkiezingsproces in andere landen, waaronder Nederland.