Wat U Zegt/Columns
40388
Columns

Gezocht: voorzitter

Dinsdagavond was dat Eindhovense zwemstadion met die rare naam voor het eerst sinds tijden weer eens uitverkocht. Voor waterpolo, nota bene!

De World League-wedstrijd tussen de Nederlandse mannen en vice-olympisch kampioen Kroatië bracht liefst 2500 mensen op de been. Dat Oranje werd overklast door de Balkantoppers doet niets af aan het feit dat bondscoach Robin van Galen en zijn rechterhand Hans Nieuwenburg hebben bewezen dat je van niets iets kunt creëren.

Als je er maar in gelóóft dat het kan! En dat doen deze heren. De passie en plezier stralen er aan alle kanten vanaf. Zij weten ook als geen ander dat de weg naar de top er nu eenmaal één is van vallen, opstaan en weer doorgaan, dus raken echt niet in de war van een dikke nederlaag tegen een topland uit de buitencategorie.

Ik hoop nu van harte dat de nieuwe voorzitter van de KNZB een voorbeeld neemt aan de ondernemende aanpak van deze twee ’cowboys met een droom’. Het huidige bestuur van de zwembond heeft me wat dat betreft zeer positief verrast door de vacature voor haar nieuwe preses te publiceren. Erik van Heijningen neemt op de komende Algemene Leden Vergadering in april na zestien jaar afscheid als preses van ’mijn’ bond. Ik vind het van lef getuigen dat het bestuur dan in het openbaar op zoek gaat naar de allerbeste kandidaat voor deze ambitieuze functie. Daarmee nemen ze maximale verantwoordelijkheid voor een betere toekomst van het wedstrijdzwemmen, waterpolo en alle andere disciplines van de KNZB, zowel voor de top- als breedtesport.

Het bestuur van de KNZB stelt zich hiermee kwetsbaar op en dat is de eerste stap op weg naar de in mijn ogen noodzakelijke veranderingen. Transparantie wordt alom gewaardeerd en zorgt voor een omgeving waar men elkaar vertrouwt. Vers bloed en nieuwe perspectieven kunnen hier absoluut bij helpen. Daarom is het ook goed dat je bij je zoektocht naar een nieuwe voorzitter niemand bij voorbaat uitsluit. Dat past bij een moderne, professionele organisatie zoals dat in het bedrijfsleven gebruikelijk is.

Ik roep bij deze met name ondernemende bestuurders met een groot hart voor sport op te solliciteren!

Ik hoor u denken: maar nee, ik ben er zelf totaal niet geschikt voor. ’We’ moeten op zoek naar de allerbeste kandidaat voor deze functie en dat ben ik niet. Er moet iemand op die plek komen die ’anders’ naar onze sport durft te kijken, zoals die ’gekke’waterpolomannen dat hebben gedaan. Wat dat betreft is dus hét voorbeeld al binnen de bond zelf aanwezig.

Als de nieuwe voorzitter er onder andere in slaagt alle partijen binnen de zwemsport met elkaar te laten samenwerken (met veel creativiteit, passie en plezier) dan krijgen we het grootste en mooiste zwemstadion van Nederland ongetwijfeld ook weer vaker vol. Zelfs voor zwemmen zonder bal.