Nieuws/Wat U Zegt
405178
Wat U Zegt

’Vechtscheiding is kindermishandeling’

Kinderen van wie de ouders gescheiden zijn ervaren veel emotionele problemen, betoogt Thomas uit Groningen. „Dit is bij een vechtscheiding vaak nog erger.” Hij roept ouders op hun kinderen niet de dupe te laten worden van de conflicten tussen de ouders. Heeft u ervaring met een (vecht)scheiding?

Ongeveer een op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Deskundigen schatten dat 20 procent van deze scheidingen problematisch verlopen. Ongeveer 16.000 kinderen hebben ernstig last van de scheiding van hun ouders. Hier komen jaarlijks zo’n 3.500 kinderen bij. Bij deze situaties spreekt men van een vechtscheiding.

Kinderen van wie de ouders gescheiden zijn ervaren veel emotionele problemen. Dit is bij een vechtscheiding vaak nog erger. Daarnaast verhoogt een echtscheiding ook de kans op psychische- en gedragsproblemen. Deskundigen zijn van mening dat vechtscheidingen als een vorm van kindermishandeling moeten worden gezien. Geestelijk geweld en emotionele verwaarlozing kunnen namelijk net zo schadelijk voor kinderen zijn als lichamelijk geweld.

Daarnaast betekent dit ook dat kinderen die een echtscheiding hebben meegemaakt vaak een achterstand op school en andere gebieden hebben in tegenstelling tot kinderen die dit niet meegemaakt hebben. De stress maakt het voor de kinderen erg moeilijk om zich te concentreren.

Wij vinden het vanzelfsprekend dat instellingen of de overheid in zouden moeten kunnen ingrijpen bij vechtscheidingen, omdat ieder kind gelijke kansen verdient. Laten we onze kinderen niet het slachtoffer worden van de conflicten tussen de ouders. Laten we onze kinderen gewoon kind zijn of zadelen we ze al op vroege leeftijd op met onze ’volwassen’ problemen?