Nieuws/Wat U Zegt
407194
Wat U Zegt

Uitslag stelling: ’De EU is een gedrocht’

Op 23 juni gaan inwoners van het Verenigd Koninkrijk naar de stembus voor het EU-referendum. Een Brexit wordt door experts gezien als rampzalig voor de mondiale groei, maar de meeste stellingdeelnemers juichen een vertrek uit de EU toe.

Maar liefst acht op de tien respondenten zien graag dat het Verenigd Koninkrijk zich losmaakt van de Europese Unie. Deze wens wordt ingegeven door een diepe aversie tegen de Europese ’machtshonger’, alsmede door de enorme geldverspilling door de periodieke verhuizing van Brussel naar Straatsburg en vice versa. „Samenwerken is goed, maar de Europese politici maken er een zooitje van”, foetert een boze deelnemer.

Recent waarschuwden de ministers van Financiën van de belangrijkste economieën in de wereld, de G7, nog voor een wereldwijde recessie als de Britten uit de EU stappen. De meerderheid van de deelnemers heeft daar geen boodschap aan. „De EU is een gedrocht dat er alleen is voor de rijken.” En: „Brussel heeft de burgers miljarden gekost. En voor wat? De kloof tussen rijk en arm wordt groter, producten en diensten zijn met meer dan 30% gestegen, behalve de lonen.”

Toch is één op de zes respondenten fel gekant tegen de terugtrekking van de Britten uit Europa. Velen vrezen grote nadelige financiële en economische gevolgen. „De vrije markt verdwijnt”, jammert iemand. „Britse producten worden duurder”, valt een ander bij. Een EU zonder de Britten zal ook z’n weerslag hebben op de Europese handelsbetrekkingen met de VS en/of Japan. Zo stelt iemand: „De EU wordt wereldwijd als zwakkere handelspartner gezien.”

En niet alleen de handelsbetrekkingen zullen veranderen, menigeen is ook bang voor de politieke effecten. „Een Brexit is zeer nadelig voor de samenhang van de EU. Het wordt los zand.” En sommigen zien een vertrek van de Britten als opmaat voor een Nexit, een vertrek van Nederland uit de EU.: „Als Groot-Brittanië uit de EU stapt, is dat het begin van de ontmanteling hiervan en dat is bijna niet meer te stoppen.”

Zowel voor- als tegenstanders hopen dat het Britse debat leidt tot een discussie in Europa over de organisatie van de EU. „Wellicht gaat dit leiden tot een broodnodige reorganisatie. De megasalarissen in Brussel moeten op de helling en er moet ook gekeken worden naar een andere wijze van omgaan met de zwakkere broeders.” Enkelen zien als uitkomst daarvan zelfs een Verenigde Staten van Europa gloren. „De nationale regeringen dienen meer macht over te dragen. De EU zou een staat moeten worden. Ik geloof nog steeds in een Europa, maar dan dient ook in alle aangesloten landen alles hetzelfde te zijn. Eén leger, één bankensysteem, één belastingsysteem, één grondwet, één strafsysteem, etc....”

Een forse meerderheid, zo’n 88 procent, zou graag zien dat Nederland ook een EU-referendum zou organiseren. Op de vraag of ons land wel of niet de EU moet blijven, zou 85 procent voor een Nexit stemmen. Slechts 15 procent wil dat Nederland in de EU blijft.

Als de uitkomst van het Britse referendum negatief uitvalt voor de EU, wordt dit door de meesten niet gezien als schadelijk voor het aanzien van Rutte en c.s. De volksraadpleging vindt plaats in de laatste week van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Wel denken de meesten dat het EU-imago wordt geschaad.

René van Zwieten