Nieuws/Wat U Zegt
40918
Wat U Zegt

’Iemand die chantabel is kan geen president worden’

Uitslag Stelling: Tweespalt over Trump-rel

Of de voor Donald Trump belastende informatie die is uitgelekt nu wel of niet waar is, dit blijft hem achtervolgen en houdt invloed op zijn functioneren, is de stellige overtuiging van 51 procent van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. Of de voor Donald Trump belastende informatie die is uitgelekt nu wel of niet waar is, dit blijft hem achtervolgen en houdt invloed op zijn functioneren, is de stellige overtuiging van 51 procent van de deelnemers aan de Stelling van de Dag.

De groep die denkt dat het ’golden-shower’-rapport slechts een storm in een glas water is en zal overwaaien is kleiner, maar met 42 procent ook aan de forse kant. „Dit vuurtje, dat is aangestoken door Trumps tegenstanders, gaat vanzelf uit.”

De tegenstemmers zoeken de aanstichters van de rel vooral in de hoek van de Democraten, die in hun ogen slechte verliezers zijn. Een respondent reageert verbolgen: „Onzin over vermeende banden met Rusland en nonsensnieuws over urinerende prostituées; alles om Trump te blameren! Die mensen vinden dat Trump niet mag deugen en gaan tot het uiterste om hem in diskrediet te brengen.”

De nieuwszender CNN onthulde het (al langer circulerende) rapport omdat de veiligheidsdiensten een week eerder president Obama en Trump hadden ingelicht. Meer dan de helft van de respondenten vindt dat CNN dit niet had mogen doen omdat onduidelijk is hoe betrouwbaar de informatie is. „Nu wordt alleen maar gespeculeerd en beweerd. Een bedenkelijk niveau van de pers en geheime diensten.”

Bijna 40 procent gelooft er niets van dat Rusland compromitterende informatie in handen heeft over Trump, waaronder sekstapes. „Een hoax, er is geen enkel hard bewijs.”

Maar een iets grotere groep, 42 procent, gelooft direct dat Rusland informatie heeft over Trump die het daglicht niet kan verdragen, „want dat is de manier waarop de Russen over het algemeen werken, en ze zullen het inzetten indien nodig”.

Ruim twee derde is van mening dat iemand die chantabel is geen president kan worden. Een president moet van onbesproken gedrag zijn, oordelen zij.

In een persconferentie ontkende Trump alle aantijgingen. Hij noemde alle ophef ’nepnieuws’. Ruim de helft van de respondenten geeft de aankomend president gelijk als hij zegt dat het hier om een politieke heksenjacht gaat.

Sommige respondenten vonden de persconferentie te gênant voor woorden: „Dit moet de president van Amerika worden, my God...” Anderen vonden het verontrustend hoe Trump de veiligheidsdiensten wegzette. „Gaat hij ook zo met ze om als het om veiligheid en terrorisme gaat? Alles wat niet in zijn straatje past wordt nepnieuws genoemd, de kritische pers monddood gemaakt. Het lijkt Rusland wel”, luidt een reactie.

Dat er harde bewijzen op tafel komen die de belastende informatie staven verwachten de meesten niet, hoewel velen dat wel graag zouden willen. „Ik hoop binnen een week”, zegt iemand, „zodat hij niet beëdigd kan worden. Deze playboy is 100 procent ongeschikt voor de job en levensgevaarlijk voor de wereldvrede.”

De meerderheid echter denkt niet dat het rapport ertoe zal leiden dat Trump moet afzien van het presidentschap. Een respondent zegt: „Amerika moet accepteren dat de meerderheid Trump democratisch gekozen heeft en zijn tegenstanders moeten ophouden met proberen de geloofwaardigheid van Trump onderuit te halen. Daar creëer je alleen maar meer verdeeldheid en haat mee en daar is niemand mee gebaat. Geef die man, nu hij toch eenmaal gekozen is, een kans.”

Margo Stols

Uw mening wordt op prijs gesteld. Mail naar reacties@wuz.nl

of laat het ons weten via twitter naar @WatUZegt.