409445
Wat U Zegt

'Pil is voor veel mensen een uitkomst'

Waarom gaan mensen meteen op hun achterste benen staan als er een voorstel komt voor een zelfdodingspil?, vraagt Simonne de Jong Bruinsma uit Bilthoven zich af. "Te controversieel?"

Ik lees alleen maar commentaren als ’ouderen en zwakkeren in de samenleving tellen niet mee’ en ’verkapte bezuiniging’, ’asociaal’, ’respectloos’ enz.

Kijk eens naar de andere kant, zonder direct zo te oordelen. Voor heel veel mensen is zo’n pil een uitkomst. Ik vind het een goede zaak als je zelf bepaalt wanneer de dag komt dat het genoeg is geweest en je de keuze kunt maken om er op een respectvolle manier uit te stappen.

Nederland loopt hopeloos achter wat betreft euthanasie of vrijwillig het leven beëindigen. Kijk naar België en Zwitserland. Daar heb je speciale klinieken voor mensen die het leven niet meer aankunnen, ernstig ziek zijn of een hoge leeftijd hebben bereikt en klaar zijn met dit leven.

Dat is toch mooi en dat moet je respecteren. Het is veel beter dan uitzichtloos jarenlang in een verzorgingshuis te zitten wachten op de dood.

Wie zijn wij dan om te oordelen? Die keuze moet je zelf kunnen maken en het is fijn als die keuze er is!