409806
Wat U Zegt

Technische school moet nodig terug

De Koninklijke Metaalunie maakt zich zorgen over het gebrek aan vakmensen in de toekomst (DFT 23/05). Dat tekort bestaat echter al jaren, weet Theo Noordzij. Hij pleit voor een terugkeer van de technische school. Bent u dat met hem eens?

Er worden mondjesmaat mensen opgeleid, bij lange na niet genoeg voor de nabije toekomst. De schuld ligt bij de politiek, er wordt al jaren geroepen dat het Technisch Onderwijs een boost moet hebben, maar er gebeurt niets.

Op het VMBO leert men niets, als je iemand van het VMBO in dienst neemt mag je blij zijn (voor de kenners) dat hij weet wat een beitel op centerhoogte zetten is. Zelf ben ik een oud LTS leerling, toen wij van school kwamen hadden we een goede technische basis om in het bedrijfsleven verder te gaan (uiteraard met de nodige bedrijfsscholing).

Dat er een tekort aan Technische Leerkrachten is mag duidelijk zijn. Het bedrijfsleven betaalt beter, en scholen hebben geen geld. Ben zelf commercieel werkzaam in de metaalbranche, en hoor het dagelijks: er is een groot tekort aan vakmensen. Het duurt zeker tien jaar om een zelfstandig vakman op te leiden. Die tijd hebben we niet meer, ik denk dat we al te laat zijn.

Overheid, zorg dat er weer technische scholen komen waar men les in de hedendaagse techniek krijgt.

Theo Noordzij, Zeewolde