410459
Wat U Zegt

’Club sjoemelde met financiën, KNVB met spelregels’

Tukkers verdienen beter

Het terugzetten van FC Twente naar de eerste divisie is volgens ruim de helft van de deelnemers aan de Stelling van de Dag een te zware straf. Velen begrijpen de KNVB niet: „Net nu de club weer op de goede weg is, draai je ze de nek om.”

Sommige deelnemers noemen het handelen van de licentiecommissie van de KNVB ’onrechtvaardig’ en bovendien ’te laat”: „Niet pas als de daders weg zijn en iedereen z’n best doet om de boel weer op de rit te krijgen”, vindt een van hen. Twee derde van de stemmers gelooft dat het nieuwe bestuur op de goede weg was om de financiële zaken op orde te krijgen. „Ze hadden daarom beter verdiend.”

Ruim 40% van de stemmers meent echter dat FC Twente het aan zichzelf heeft te danken: „Alle regels aan je laars lappen, fraude, valsheid in geschrifte, transfers die het daglicht niet kunnen verdragen, dan is het toch niet vreemd dat er een fikse straf volgt?” stelt iemand. Een ander vindt: „Een clubje als FC Twente heeft te veel hooi op zijn vork genomen: gegokt en het spel verloren.” Nog iemand vindt: „Voetbalclubs moeten een minder grote voetbalschoen aantrekken, als een kleinere beter past.”

Een ruime meerderheid (81%) vindt wel dat de club slachtoffer is geworden van de tomeloze ambitie van vroegere bestuursleden. Die zouden moeten worden bestraft in plaats van de club, zegt drie kwart van de stemmers. „Je moet deze bestuurders een levenslang stadionverbod geven ”, stelt een van hen voor.

Over de vraag of de gemeente Enschede de voetbalclub financieel moet ondersteunen zijn de meningen verdeeld. Bijna de helft vindt het goed dat de stad garant blijft staan voor de 32 miljoen euro schuld die FC Twente heeft, tegen ruim 40% die vindt van niet. „De gemeenschap hoeft niet steeds op te draaien voor iemands hobby”, zegt iemand.

Als FC Twente in de Jupiler League gaat spelen, krijgt het weer nieuwe financiële problemen, verwacht twee derde van de deelnemers. Bijna iedereen gelooft dat de beste spelers zullen willen vertrekken. En ook voor de supporters is er minder plezier aan het voetbal te beleven, vermoedt men. „Kortom, FC Twente ter ziele”, sombert een fan. „Want wie gaat op maandagavond in dat prachtige stadion naar een wedstrijd tegen Oss zitten kijken? Het is tevens een enorme kapitaalvernietiging, die de gehele regio raakt.”

De KNVB blijkt, gezien vele reacties, niet zo geliefd. „De beslissing is meer ingegeven door de grote woorden van directeur Van Oostveen, waardoor de licentiecommissie niets anders kon beslissen zonder dat Van Oostveen gezichtsverlies zou lijden”, vermoedt iemand. Een ander denkt: „Als het om clubs uit het westen van het land zou gaan, verzonnen ze wel iets anders bij de KNVB.” En: „FC Twente heeft gesjoemeld met de financiën, de KNVB sjoemelt met de spelregels.”

Drie kwart van de respondenten vindt het niet eerlijk dat dit besluit valt op het moment dat de nacompetitie nog bezig is. Willem II blijft bijvoorbeeld zeker in de eredivisie, ongeacht de uitslag tegen NAC. „Competitievervalsing”, reageert iemand boos. „Ik hoop dat Ajax de titel opeist, dat de wedstrijden in de nacompetitie op een akkoordje gegooid worden en dat de andere clubs daar weer protest tegen indienen. Dan heb je de chaos compleet.”

Eline Verburg