Nieuws/Wat U Zegt
410871
Wat U Zegt

’Natuur de grote verliezer’

De baai van het Turkse Marmaris.

De baai van het Turkse Marmaris.

Het massatoerisme veroorzaakt op steeds meer bijzondere plekken op aarde schade aan de natuur en erfgoed. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt twee derde van de stellingdeelnemers. „Massatoerisme vernietigt alles wat mooi is.”

De baai van het Turkse Marmaris.

De baai van het Turkse Marmaris.

De Thaise overheid gaat de zuidelijke Similaneilanden vijf maanden op slot doen zodat de natuur kan herstellen van de schade die de enorme stroom toeristen heeft aangericht. Een goed besluit, zo oordeelt de overgrote meerderheid van de respondenten. Een op de drie zou het liefst zien dat geen enkele toerist ooit nog een voet op de paradijselijke eilanden zet.

„Bij massatoerisme prevaleert het economische belang. Slechts enkelen hebben de voordelen en de meeste mensen ondervinden de overlast en nadelen. De natuur is altijd de verliezende partij.”

Velen verwachten dat meer toeristische trekpleisters het voorbeeld van Thailand zullen volgen en toeristen (tijdelijk) zullen gaan weren. Iemand stelt: „Bij de Galapagos-eilanden wordt toerisme kleinschalig gehouden en gecontroleerd. Dat zal op meer plekken moeten gebeuren.”

Het lijkt vrijwel iedereen wenselijk dat de toeristenstromen in goede banen worden geleid. „Er moet een betere coördinatie komen en meer spreiding. Geld dat verdiend wordt aan het toerisme moet ook besteed worden aan een goede infrastructuur”, vindt iemand. Daarnaast moeten mensen bewust gemaakt worden van de schade die door massatoerisme wordt veroorzaakt, zeggen anderen. „Niet alleen is het erg belastend voor het milieu, het vervreemdt ook de lokale bevolking omdat het een aanslag is op hun cultuur en leefwijze.”

Een respondent noemt het massatoerisme ’de gesel van deze tijd’. „Hoe verder weg blijkbaar, hoe beter. Kijk eens rond in eigen land, je komt ogen te kort.”

Maar ook daar wordt het op sommige plaatsen wel erg druk. Neem Amsterdam, dat het hele jaar rond wordt overspoeld door drommen toeristen. Ook Barcelona en Venetië hebben er last van. Twee op de drie respondenten zijn van mening dat deze steden op deze manier worden verpest. „Ze verliezen hun eigen karakter. De bewoners vluchten de stad uit.”

Maar er klinken ook andere geluiden. „De BV Amsterdam wil graag meer toeristen, dat is goed voor het aanzien en de economie. Dan moeten ze verder niet zeuren”.

De meerderheid vindt dat reisorganisaties meer moeten inzetten op duurzaam en sociaal verantwoorde vakanties. „Reisbureaus hebben een grote verantwoordelijkheid daar, prijs moet niet de enige drijfveer zijn.” Gevraagd of respondenten duurzaamheid laten meewegen bij het bepalen van de vakantiebestemming, antwoordt 48 procent ’ja’, tegen 44 procent ’nee’.

Belangrijker vinden zij het om naar plaatsen te gaan waar weinig andere reizigers komen. Ruim 80 procent zegt plekken waar nog duizenden andere toeristen lopen, te mijden. „Ik zal blij zijn als we straks niet meer aan de schoolvakanties vastzitten”, verzucht iemand. „Dan kunnen we tenminste buiten die vakanties om weg. Lekker rustig.”

Dertig procent vindt dat er niets mis is met massatoerisme. Als iedereen zich gedraagt is er niets aan de hand, redeneren zij. Een respondent vindt het juist gezellig, die drukte. „Hoe meer zielen hoe meer vreugd.”

Margo Stols