Nieuws/Wat U Zegt
416530
Wat U Zegt

’Beperk verkrijgbaarheid rookwaren’

Voortschrijdend inzicht heeft ons geleerd dat roken eigenlijk niet zo gezond is, toch is dit ongezonde product gewoon nog overal te koop! Hoe kan dat?, vraagt P. Bonants uit Bergen (L) zich af.

P. Bonants schrijft:

Ik ben als klein jongetje geboren in een plattelandsgemeente in 1946 als kind van een kruidenier. Na de lagere school heb ik zelf gekozen voor een opleiding in een internaat waar de katholieke kerk probeerde van kleine jongetjes broeders te maken, hetgeen maar ten dele lukte. In het begin, ik was toen twaalf jaar, was roken nog niet aan de orde maar de laatste jaren mocht je er op zondag een sigaretje roken. Dat was het wel. Een grote jongen! Want roken werd gezien als een bewijs van mannelijkheid, ook door de katholieke broeders.

Toch kon je ze niet overal kopen. Je moest er speciaal voor naar een tabakswinkel want alleen daar werden sigaretten verkocht. Na het internaat bleef ik uiteraard roken want dan hoorde je er bij. De meisjes vonden het stoer als een jongen rookte. Het was een totale sociale acceptatie en heel de bevolking deed mee.

Ook de industrie, in dit geval de distributie, roerde zich want die zag toch wel een aardige omzet en anders zeker extra winkelbezoek in het verschiet als de rookwaren ook bij de supermarkt te koop zouden zijn. Dus begon er een lobby en de overheid ging overstag. Rookwaren verschenen in de schappen van de supermarkten, in tankstations, in automaten in uitgaansgelegenheden en zelfs in automaten gewoon op straat.

Een bepaalde leeftijd hoefde je niet te hebben. Je vader stuurde je naar de winkel om sigaretten te kopen. Geen probleem. Een en ander had ook een negatief effect en dan bedoel ik niet de gezondheid. De uitbreiding van de verkrijgbaarheid vond plaats op verkooppunten die er al waren en dus was de rookartikelenwinkel, die het alleen hiervan moest hebben, de dupe. Honderden kleine ondernemers gingen op de fles.

Inmiddels heeft voortschrijdend inzicht ons geleerd dat roken eigenlijk niet zo gezond is, alhoewel een enkeling er baat bij schijnt te hebben.

Tot mijn grote verwondering doen de overheid en de antirooklobby naast een ontmoedigingsbeleid niets aan de verkrijgbaarheid van rookartikelen. Ze blijven gewoon bij de supermarkt, tankstations enz. te koop en dat begrijp ik niet. Wordt het niet eens tijd dat we naast het sociaal onacceptabel maken van het roken ook de verkrijgbaarheid beperken?

Heeft deze lezer gelijk en zouden rookwaren minder makkelijk verkrijgbaar moeten zijn? Wij horen graag uw mening.