Nieuws/Wat U Zegt
41731
Wat U Zegt

’Haal helpenden in zorg terug’

In de zorg waren drie groepen mensen aan het werk: helpende, verzorgende en IG-verpleegkundigen. Er is eigenlijk geen tekort in de zorg maar er is net een landelijke reorganisatie geweest, waarbij de helpende, het personeel dat de cliënten uit bed helpt, de cliënten schoonmaakt, het bed verschoonde en het eten verzorgde, de keus kreeg: of bijscholing of je baan kwijt.

Het is niet moeilijk om te bedenken dat deze groep laag opgeleid is, moeite heeft met leren, maar ontzettend veel inzet had voor onze cliënten. Na de reorganisatie moest de groep verzorgenden, het personeel dat de wonden verzorgt en zieken verpleegt, kousen aantrekt en bij de mensen thuis langsgaat om in de wijk te helpen, het werk van de helpenden gaan doen.

De IG-verpleegkundige die eerst kwam voor de medische handelingen zoals medicijnen geven, het spuiten van insuline etc., moet nu ook het werk gaan doen van de verzorgende én de eindverantwoordelijkheid dragen van een hele afdeling. Dus is er nog maar één verpleegster in het zorgcentrum gedurende alle diensten.

Dus landelijk is de scholingseis opgeschroefd om de cliënten uit bed te halen en te wassen, met als gevolg dat de verzorgenden dat werk moeten doen waarvoor zij niet gekozen hebben en dus massaal ontslag nemen, terwijl de voormalige helpers die niet bij kunnen of willen leren massaal ontslagen zijn.

Op deze manier kom je gauw op 7000 vacatures. Haal de helpenden weer terug en laat iedereen weer het werk doen waarvoor ze opgeleid zijn, dan zijn de vacatures snel gevuld en dan worden de cliënten goedkoper behandeld. Dat scheelt in de zorgverzekering.

Wietske Dam, Noardburgum

Uw mening wordt op prijs gesteld. Mail naar of laat het ons weten via twitter naar @WatUZegt.