Nieuws/Wat U Zegt
419182900
Wat U Zegt

’Compensatie lastig vast te stellen’

Nu bij veel gezinnen het water aan de lippen staat als gevolg van de gestegen prijzen door de oorlog in Oekraïne, klinkt de roep om compensatie, weet André van Rossum.

Maar het kabinet kan geen eerlijk armoedebeleid meer voeren. Het is onmogelijk vast te stellen wie compensatie nodig heeft. Het hangt af van de isolatie van het huis, het lopende energiecontract, het aantal bewoners, het inkomen, toeslagen, vaste lasten, afstand tot het werk etc. Compensatie komt goeddeels verkeerd terecht. Met toeslagen is het niet anders. Sommigen hebben het nodig, anderen gaan er minder door werken.

Een niet te bevatten kluwen van fiscale regels en uitzonderingen leidt tot oneerlijke onvoorspelbare koopkracht van gezinnen. Politici baseren hun beleid op gefantaseerde koopkrachtplaatjes. De opeenvolgende kabinetten Rutte creëren chaos en onbegrip door telkens de financiële spelregels te veranderen en drijven de belastingdruk, huren, woningprijzen en energieprijzen tot ongekende hoogte op.

Gezinnen hebben behoefte aan transparantie, koopkracht en stabiliteit. De regering veroorzaakt verlies van koopkracht en loopt vast in het zelf gecreëerde ’regelmoeras’.

André van Rossum, Doesburg