Nieuws/Wat U Zegt
427500
Wat U Zegt

’Cijfers en toets niet allesbepalend’

Het klopt niet dat kinderen van ouders met een lage opleiding op de basisschool een lager advies krijgen voor een vervolgopleiding, weet Danny Lim uit Wassenaar uit ervaring. „Ik ben een allochtoon, heb geen diploma, werkte als postbode, vakkenvuller en taxichauffeur, maar mijn twee zonen kregen toch hoge adviezen.”

Hij schrijft:

Mijn beide zonen kregen adviezen: Gymnasium TTO (Tweetalig Onderwijs), iets hoger dus dan het gewone gymnasium.

De basisschool weet veel van de kinderen en hun ouders. Komen de ouders tijdens de tafeltjesavonden? Helpen de ouders met het vervoeren van de kinderen tijdens de schooluitjes? Of als overblijfmoeder? Spijbelen de kinderen vaak? Hoe is de houding van de kinderen tegenover de leraren? En tegenover de medeleerlingen? Sociaal, vriendelijk, egoïstisch, agressief, pesterig?

Dit alles bepaalt of iemand geschikt of ongeschikt is voor de vmbo, havo of vwo. De lage/hoge cijfers en/of de Cito-toets alleen zijn niet genoeg, de nauwe betrokkenheid tussen de leraren, de leerlingen en de ouders bepalen ook de uiteindelijke adviezen, zo ervaar ik zelf.

Mijn eerste zoon is nu bijna Master Informatica bij de TU Delft, mijn tweede zoon verliet de middelbare school met summa cum laude op zak, en is nu bijna klaar met zijn Bachelor Wiskunde, ook bij de TU Delft.

Ik ben heel dankbaar dat Nederland die mogelijkheid geeft aan alle kinderen, ongeacht huidskleur, de opleiding van de ouders, de dikte van de portemonnee, etc.

Wat is uw ervaring met schooladviezen? Wij horen graag uw mening.