Nieuws/Wat U Zegt
427672
Wat U Zegt

Bijval voor Wiegel: Geen uitkering bij zelf opstappen

Uitslag Stelling: Wachtgeld op de schop

Hans Wiegel, die gisteren de knuppel in het hoenderhok gooide, krijgt veel bijval. De wachtgeldregeling voor politici mag, wat een ruime meerderheid van de deelnemers aan de Stelling betreft, liever gisteren dan vandaag worden afgeschaft.

De helft van de stemmers vindt het onlogisch dat het riante vangnet voor politici die zonder werk komen te zitten überhaupt bestaat. „Grote onzin”, reageert de een. „Ik kan ook ’zomaar opeens’ zonder werk zitten. Dan kan ik, als ik mazzel heb, aanspraak maken op de ww.” „De mensen die bij V&D werkten krijgen toch ook geen wachtgeld?” stelt de ander.

Vooral politici die zelf voortijdig opstappen, zoals recentelijk ex-D66-Kamerlid Wassila Hachchi, zouden moeten afzien van een wachtgeldregeling. De oud-politica streek inmiddels al een uitkering van 18.000 euro op. Driekwart van de respondenten vindt dat zij geen recht heeft op dit geld. „Waarom bestaan er dan voor volksvertegenwoordigers andere regels dan voor het volk?” vraagt iemand zich af. „Waar elders krijgen mensen wachtgeld als ze zelf opstappen?” verwondert een ander zich.

Met politici die hun baan kwijt raken als het kabinet valt, hebben de deelnemers iets meer coulance. Een derde is het met Wiegel eens, dat voor hen een vangnet moet blijven bestaan. Een van hen betoogt: „Een regeling die ervoor zorgt dat hun leven niet op z'n kop gezet wordt, op het moment dat ze door een politieke beslissing hun baan verliezen. Is dat vangnet er niet dan zullen velen een deel van hun vereiste onafhankelijkheid verliezen.”

De termijn zou, als het aan een kleine meerderheid ligt, dan wel bekort mogen worden. „Wanneer een kabinet valt, komt dat onverwacht. Politici zouden dan kort, maximaal een jaar wachtgeld moeten ontvangen en daarna naar de ww”, stelt een deelnemer voor.

Dat is eerlijker tegenover de burgers zij vertegenwoordigen, zo betoogt een van de respondenten: „Omdat je zekerheid als werknemer in het bedrijfsleven ook steeds minder wordt, mag dat ook best voor een politicus gelden.” Een ander valt bij: „Bij een particulier bedrijf weet je ook niet zeker of je na vier jaar nog werkt hebt.”

Oud-minister Wiegel („In de tijd dat hij er nog bij hoorde, hoorde je hem hier niet over”) bepleit dat de Tweede Kamer zelf met een initiatiefwetsvoorstel komt om de misstand aan te pakken. Twee derde van de stemmers ziet dat er niet van komen. „Ze zijn zelf belanghebbende, dus afschaffen zal niet gebeuren”, klinkt het sceptisch. „Dat zal moeilijk worden. Slager keurt eigen vlees”, vermoedt iemand.

Om twijfelgevallen te beoordelen stelt Wiegel een commissie van wijzen voor. Ruim de helft van de deelnemers is ook daar sceptisch over. „Bloedlink”, vindt iemand zelfs. „Wie garandeert dat die commissie onpartijdig is?” Nog iemand stelt: „Profiteurs moeten aangepakt kunnen worden. Liever niet met een commissie, maar in vaste, duidelijke regels.” Anderen zien er wel wat in. „Maar er zou na een besluit nog wel een beroep op de rechter mogelijk moeten zijn.”

Diverse respondenten vinden bovendien dat werkloos geraakte politici harder hun best moeten doen om een nieuwe functie te vinden. „Ze zijn immers goed geschoold, dus die hebben zo weer een andere baan. Vaak via vriendjespolitiek.”

Eline Verburg