Nieuws/Wat U Zegt
429276
Wat U Zegt

’Vijftigplussers te duur?’

Het valt Ron Hempenius op dat de discussie over arbeidskosten steeds exclusief over ouderen gaat. "Er wordt gesteld dat de oudere seniorendagen heeft, vaker ziek zou zijn, minder hard zou werken en een te hoog salaris krijgt. Men zou kennelijk graag zien dat de oudere werknemer als een soort slaaf door moet buffelen totdat hij/zij erbij neer valt."

Hij vervolgt:

De seniorendagen: inderdaad dit is scheef, het zouden levensloopdagen moeten zijn, zoals nu al zwangerschapsverlof een recht voor jongeren is.

Oudere vaker ziek: hoewel het CBS met cijfers komt dat de oudere vaker met klachten ziek thuis zit die leeftijdgerelateerd zijn, valt dat in de praktijk reuze mee. Het is ook afhankelijk van de branche waarin gewerkt wordt.

Minder hard werken: juist andersom, ouderen werken niet harder maar wel efficiënter dan jongeren. Hoe langer je in je beroep werkzaam bent hoe meer expertise en ervaring je opbouwt.

Het hoge salaris dan: dat is meer dan verdiend. Een hoog salaris krijg je echt niet omdat je er zo mooi uitziet, of slijmt met de baas. Nee, dat salaris krijg je alleen als je voor het bedrijf waar je voor werkt veel winst genereert en dus waardevol bent.

Mijn conclusie is dat de jongere werknemer gewoon te weinig rechten heeft wat betreft vrije tijd. De rest komt altijd vanzelf, ook het vaker ziek zijn als de jongere promoveert naar oudere jongere, dan jongere oudere wordt, en tenslotte oudere is geworden. Dit proces gaat helemaal vanzelf. Pas als je in je laatste levensfase komt en gebrekkig wordt, denk je anders als toen je nog een jonge hond was, wijzer geworden met het verstrijken van de jaren.

Wordt