Nieuws/Wat U Zegt
429348
Wat U Zegt

Middenstander mag zich verweren tegen diefstal

Uitslag Stelling: ’Te soft voor criminelen’

Winkeldiefstal is nog steeds een groot probleem met grote gevolgen voor de eigenaar. De middenstand loopt jaarlijks zo’n 600 miljoen euro schade hierdoor op. De meeste stellingdeelnemers willen dat de eigenaar altijd wordt gecompenseerd.

De meerderheid van de respondenten vindt het een goede zaak dat de dief, als hij of zij gepakt wordt, de winkelier 181 euro moet betalen voor de geleden schade en de tijd die de ondernemer kwijt is met de afhandeling van het delict. Maar lang niet elke winkelier krijgt dit bedrag ook in handen. Zoals een deelnemer schrijft: „De boete is wel mooi, maar van een kale kip kan je niet plukken. Zie het eerst maar eens te krijgen.”

De meesten volgen de redenering van Detailhandel Nederland om de wet aan te passen om zodoende meer ruimte te creëren voor financiële genoegdoening voor de winkelier. De boete die de officier van justitie oplegt moet niet alleen in de schatkist verdwijnen, maar deels aan de ondernemer worden uitgekeerd. Daarmee gaat de aangiftebereidheid van de middenstanders ook omhoog, denkt u.

Dat er soms geen strafvervolging wordt ingesteld tegen winkeldieven, gaat er bij de meesten niet in. Nederland is veel te soft voor criminelen, is de algemene opvatting. „Zoals alles is het ook hier pappen en nathouden. Het is daarom een uitnodiging aan de dieven. Je loopt zo weer op straat”, weet een stemmer. „Momenteel worden winkeldieven nog teveel beschermd”, valt een ander bij. Dat steeds meer dames op het dievenpad gaan, is voor de meesten niet van belang voor de strafzwaarte. Er is consensus over hogere straffen voor diefstal. Alleen dat zou dieven kunnen weerhouden.

Velen vinden ook dat de preventiemogelijkheden tegen winkelroof beter kunnen. Zo zouden de meesten graag zien dat de (digitale) schandpaal gewoon wordt. „Foto’s of filmpjes gewoon op internet. Privacy is een recht dat bij misdaad of criminaliteit zou moeten vervallen.” En middenstanders mogen zich best verdedigen tegen roof, menen de meesten, want de dief neemt zelf een risico. „De winkelier heeft het recht om zijn eigendommen te beschermen, ook als ze met wapens voor hem staan. Het zijn zijn of haar spullen en daar dient men vanaf te blijven.”

En als de ondernemer fysiek geweld gebruikt, zou dat in principe in verhouding moeten staan tot het vergrijp. Maar de meesten weten dat dat in de praktijk soms anders kan uitpakken. Dan nog moet de ondernemer in bescherming worden genomen door politie en justitie. De praktijk is vaak anders. Zo laat een oud-ondernemer weten: „Wij hadden 26 jaar een winkel in Amsterdam. We hebben van de politie geleerd dat je bij een overval of diefstal zelf niets moet ondernemen. Je moet vooral geen grote bek opzetten. Wij hebben dit een paar keer knarsetandend gedaan, maar zijn nog wel in leven.”

Toch kan de middenstander zelf ook nog wel wat doen. „Tegenwoordig is het zo dat er veel te veel grijpklaar staat uitgestald op de stoep. Kijk maar eens naar de rekken met dure kaarten bij Bruna; gewoon op de stoep en van binnenuit niet zichtbaar. Je moet ook geen gelegenheid geven!” En een ander advies luidt: „Wij winkelen vaak in Spanje. Grote tassen moeten in afsluitbare kastjes voor en er lopen altijd beveiligers door de winkels. Ook zijn er overal camera’s.”