Nieuws/Wat U Zegt
430847
Wat U Zegt

Uitslag Stelling: ’Terreuraanpak is te slap’

 

Maar bijna driekwart van de deelnemers aan de Stelling van de Dag meent dat de Turkse president gelijk heeft met zijn vermaningen. „Er moet hier eerst een aanslag komen, wil men wakker worden. Het is allemaal veel te vrijblijvend”, maant een stemmer de politici. En het feit dat de terrorist Ibrahim El Bakraoui, die zichzelf opblies bij de aanslagen in Brussel, vorig jaar juli vrijelijk via Nederland naar België kon reizen, zit de meesten behoorlijk dwars. Maar niet alleen Nederland en België treffen blaam. Ook Turkije heeft steken laten vallen doordat niet uitdrukkelijk is gewaarschuwd voor deze radicale jihadist. Dat de Belg Ibrahim El Bakraoui door de Turken werd uitgezet naar Nederland vinden de meesten onbegrijpelijk. Op grond van het Schengenverdrag kreeg hij deze uitreismogelijkheid, maar dit moet direct worden geschrapt vinden de meeste stemmers.

Een minderheid denkt dat de regering z’n best doet, maar dat simpelweg niet alles is te voorkomen. „Ik denk dat Nederland het nodige doet maar terreur is niet te vermijden”, aldus een stemmer. Maar zeker negen op de tien respondenten vinden dat Den Haag de terreurbestrijding juist onderschat. „Nederland meent nog steeds het probleem met moslimextremisten op te kunnen lossen door de dialoog aan te gaan. Het mag wel duidelijk zijn dat dat beleid gefaald heeft”, weet een stemmer. En: „Nederland is naïef: Jihadisten kunnen vrij rond lopen, terwijl ze een levensgroot gevaar vormen voor ons”, waarschuwt een ander.

Na de aanslagen in Parijs en Brussel vreest menigeen dat deze ook hier gaan plaatsvinden. De angst voor terreur zit diep en velen willen ’zichtbare’ maatregelen van de regering. Zo moeten de besparingen op veiligheid in de afgelopen jaren teruggedraaid worden. „Het is duidelijk dat de vele bezuinigingen van de voorbije jaren een grote negatieve impact hebben op de mogelijkheden van de diensten die moeten voorkomen en handhaven. De negatieve gevolgen poets je niet zomaar binnen enkele maanden weg”, schrijft een bezorgde stemmer. Zo moet het kabinet bijvoorbeeld snel geld vrijmaken voor meer marechaussees om de veiligheid op bijvoorbeeld Schiphol te waarborgen. De meesten willen dat reizigers al voor of in de vertrekhal van de luchthaven worden gecontroleerd. De terroristen sloegen immers toe in de vertrekhal van Zaventem omdat dat daar nauwelijks controle is. Alleen met mitrailleurs bewapende marechaussees kunnen potentiële aanslagplegers afschrikken, denken velen.

Voor- en tegenstemmers zijn het eens over diverse maatregelen die de terreurdreiging kunnen verminderen. Zo moeten dubbele paspoorten van jihadgangers worden ingenomen en/of Syriëgangers moeten preventief worden vastgezet. Verder moeten de veiligheidsdiensten radicale imams weren. „Haatprediken moet verboden worden. Haatbeelden waarmee jongeren worden gehersenspoeld ook.”

Naast deze maatregelen moeten Nederland en België nauwer samenwerken en moet er flink meer geld worden vrijgemaakt voor terreurbestrijding.

René van Zwieten