432162
Wat U Zegt

<h3>Lezers willen meer transparantie in vluchttarieven</h3>

Uitslag Stelling: ’Kale prijs is een lokkertje’

Driekwart van de deelnemers aan de Stelling van de Dag voelt zich misleid bij het boeken van een vliegreis. Je denkt goedkoop uit te zijn, maar bij het boeken komen er nog allerlei kosten bij, klagen zij. „Niet meer te betalen met een gezin.”

Nu het vakantieseizoen voor de deur staat, blijken luchtvaartmaatschappijen stiekem de kosten voor o.a. ruimbagage te verhogen, soms wel met 20 tot 25 procent. Schandalig, vindt veel respondenten. „Vliegen wordt straks alleen nog maar voor de rijken met hun dikke portemonnees.”

Onzin, meent ruim 20 procent. Als je per kilometer rekent is vliegen is juist spotgoedkoop, aldus deze respondenten. „Ik vlieg binnenkort voor 29 euro naar Rome”, zo geeft iemand als voorbeeld. Feitelijk zijn de prijzen veel te laag, stellen sommigen. „De veiligheid komt hierdoor in het geding, omdat uiteindelijk wordt bezuinigd op onderhoud en vervanging van toestellen. En ook wordt het personeel te veel onder druk gezet.”

Voor een aantal van hen mag vliegen best nog wel wat duurder en exclusiever. „Haal drie rijen uit een toestel en bied echt goede stoelen, met fatsoenlijke beenruimte. Mag de prijs best nog wat hoger zijn.”

De meeste respondenten vinden de prijsinformatie vooraf bij het boeken van een vlucht te ondoorzichtig. Het is een wirwar van toeslagen en meerkosten, wordt er gemopperd. Een respondent boekte een weekje zon: „Moet ik na boeking nog 72 euro betalen voor de koffer en het feit dat wij als gezin niet verspreid in het vliegtuig willen zitten.”

Vooral prijsvechters hebben er een handje van om overal extra voor te laten betalen. Iemand klaagt: „Prijsvechters doen zich goedkoper voor, maar uiteindelijk ben je net zo duur uit na de belachelijke prijzen die zij rekenen voor bijvoorbeeld een koffer.” Een ander zegt: „Ik betaal liever iets meer vooraf, dan al dat gezeur achteraf.”

De meesten kunnen er geen begrip voor opbrengen dat er extra betaald moet worden voor koffers. „Waarom? Waarom niet gewoon één koffer en één stuk handbagage per persoon in de prijs?”, vragen meerdere deelnemers zich vertwijfeld af. Een kwart vindt het daarentegen logisch dat ’iemand die een week op vakantie gaat en drie volle koffers bij zich heeft’ daar extra voor betaalt.

Een respondent vindt juist dat er iets gedaan moet worden aan de hoeveelheid handbagage. „Ik erger me kapot aan de enorme tassen die iedereen meeneemt. Vaak zijn de bij onze stoelen behorende luiken al volgestouwd door anderen. Ik hoop dat zij in de toekomst flink moeten bijbetalen.”

Bijna 80 procent is voorstander van all inclusive prijzen, zonder verborgen kosten en extra toeslagen. Pas dan kun je goed vergelijken en zien wie de goedkoopste is, vinden zij.

Slechts een op de acht verwacht dat een vliegticket goedkoper gaat worden omdat de prijs voor kerosine al maanden zeer laag is. De tarieven zullen volgens de meesten eerder omhoog gaan vanwege de toegenomen terreurdreiging.

Ruim de helft verwacht niet dat mensen na de aanslagen in op luchthaven Zaventem minder snel voor het vliegtuig zullen kiezen. „Angst is een slechte raadgever”, zegt een respondent. „We zouden niet minder moeten gaan vliegen. Dan zou de terrorist immers hebben gewonnen, als we ons leven gaan aanpassen als gevolg van aanslagen.”