Nieuws/Wat U Zegt
434008
Wat U Zegt

VOORLICHTING VAN VOEDINGSCENTRUM IS TE BEVOOGDEND

Uitslag Stelling: ’Eet met gezond verstand’

Gezond eten is prima, maar er is geen instantie nodig om dat aan de mensen te vertellen. Driekwart van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt de Schijf van Vijf betuttelend of zelfs weggegooid geld.

De aanbevelingen die het zwaar gesubsidieerde Voedingscentrum doet, kunnen we zelf ook wel bedenken. Een ruime meerderheid van de deelnemers vindt dat hij/zij gezond genoeg eet. Dat is ook belangrijk, blijkt uit het gros van de reacties, en helemaal niet zo moeilijk.

„Volkorenbrood door de week, in het weekend een wit broodje of kadet, in het weekend een wijntje en niet door de week en gewoon aardappels, groente, vlees en fruit eten. Volle producten, geen light troep”, omschrijft iemand. „Ik kies mijn eigen weg met verse producten en eigen bereiding. Niet te zoet, niet te zout, geen toevoegingen en met veel meer smaak”, reageert een ander.

Een glas wijn moet kunnen, vindt driekwart van de respondenten, terwijl een kleine minderheid het nieuwe advies van het Voedingscentrum om géén alcohol meer te gebruiken ter harte wil nemen. Diverse lezers hanteren de term ’met mate’. „Ik drink wijn bij het eten, maar niet elke dag, gemiddeld twee glazen per dag. Een kennis van mij was 40 jaar cardioloog en die zegt dat dat alleen maar goed is voor hart en bloedvaten.”

De richtlijnen van het Voedingscentrum omtrent zoetigheid en alcohol worden vooral als te bevoogdend ervaren. Zo stelt iemand: „Ik ben nu 66 jaar en eet van jongs af aan ’s morgens een boterham met hagelslag, ik neem 's avonds twee borrels jonge jenever, ik eet zeker vijf keer in de week vlees en ik ben zo gezond als een vis. Ik denk wel eens ’Laat ze maar lullen, ze moeten op een of andere manier hun subsidies waarmaken’.”

Hoewel een derde van de respondenten vindt dat de overheid mag voorlichten over gezonde voeding („Gezond eten is een overheidstaak, in samenspraak met de consument”) wordt het effect van een voedingsadvies als de Schijf van Vijf minimaal geacht: „Onmiddellijk stopzetten die subsidie.”

De aanbevelingen zijn bovendien vaak verwarrend en dat geldt ook voor de ’keurmerken’ die diverse supermarkten op producten plakken. Juist daarom is het zo belangrijk om zelf je gezonde verstand te gebruiken, zeggen veel deelnemers. „Dat de fabrikanten minder rommelen met voedsel, dat zou al een enorm groot probleem oplossen”, merkt iemand op. Een ander vult aan: „De voedingsindustrie is veel te invloedrijk en doet niets aan gezonde voeding. Teveel E-nummers en onvoldoende info wat er aan bepaalde voeding toegevoegd wordt. Ik wil onbewerkte voeding kopen, zonder kleur- geur en smaakstoffen. Geen extra zout en suiker en stop met vitamines toe te voegen.”

Wat de overheid zou kunnen doen is: „Gezonde voeding goedkoper maken en verkeerde dingen veel duurder, zoals chips, snoep, frituur, en sigaretten”, stelt een deelnemer voor. „Slechte producten moeten onbetaalbaar belast worden”, beaamt een ander.

En wat vandaag als gezond geldt, kan morgen weer ongezond zijn, menen veel respondenten. „Door publicaties van de laatste jaren, vraag ik me af of er nog wel gezonde voeding bestaat in de ogen van de specialisten. Er is geen voedingsmiddel of onderzoekers ’bewijzen’ wel dat je er kanker van krijgt.”