435062
Wat U Zegt

’Politiek luistert niet’

De politiek luistert toch niet naar reacties vanuit de samenleving, stelt A.E. Toornstra uit Franeker mismoedig vast. Daardoor laten ouderen, hulpbehoevenden en ’gewone’ burgers alles maar gelaten over zich heen komen. „We worden toch niet gehoord.” Heeft u hetzelfde gevoel of denkt u er anders over?

A. Toornstra verklaart: „Tegenwoordig leven we in een verdeelde samenleving die nog meer moet worden opgedeeld, omdat er allerlei culturen bijkomen. Het nationale gevoel verdwijnt steeds meer. Nederland is van iedereen, althans, dat wordt verkondigd. Wij eten couscous, falafel en shoarma… En alhoewel dat best voordelen oplevert, doen we ook vele Nederlanders tekort.

Was vroeger alles beter? Misschien wel. We hadden niet de media van vandaag, die ons 24 uur per dag op de hoogte bracht van de ellende in de wereld. Je moest zelf alle zeilen bijzetten om prettig, maar wél rustig te kunnen leven. Je kunt niet als ’Atlas’ de wereld op je schouders nemen. Als iedereen z’n eigen boontjes zou moeten doppen dan zouden religie, zelfverrijking en macht niet de boventoon voeren.”