435213
Wat U Zegt

’Eenzaam na verlies van partner’

Eenzaamheid onder ouderen (Tel. 17/3) komt vaak door het verlies van een partner, zegt Ellen Breevoort uit Brunssum. "Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat dat niet alleen een probleem bij ouderen is."

Ellen Breevoort schrijft:

Het verlies van een deel van je netwerk na het overlijden van je partner komt ook voor bij jongere mensen. Ik was 57 en werkte nog, toen ik weduwe werd en heb ook gemerkt dat mensen je laten vallen of zelfs mijden. Je dacht dat dit vrienden of kennissen waren maar niets is minder waar.

Veel mensen blijken niet de moed te hebben om gewoon eens te vragen hoe het met je gaat en of je het allemaal wel redt in je eentje. De werkelijkheid is helaas zo, dat je slechts een paar mensen overhoudt die echt om je geven en met je welzijn begaan zijn.

Na de eerste weken aandacht word je op jezelf teruggeworpen. Het initiatief tot contact ligt volledig bij jou. Dat is het probleem van mensen die alleen komen te staan. Iedereen verwacht dat jij je wel meldt als je je rot voelt of behoefte hebt aan een gesprek.

Die verwachting is echter niet reëel. Je kon altijd alles delen met je partner, je kon jezelf zijn bij hem of haar. Je hebt niet de energie om iemand te bellen om even je verhaal te vertellen. Het is fijn als een ander de telefoon pakt en hulp aanbiedt.

Wat zijn uw ervaringen?