436951
Wat U Zegt

OUDERS VERANTWOORDELIJK VOOR GEDRAG KINDEREN

Uitslag Stelling: ’Doe mixdrankjes in ban’

De meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag zijn bezorgd over de jonge comazuipers, maar zij willen geen algeheel verbod op alcoholverkoop door supermarkten. Wel zien zij heil in het schrappen van de onder jongeren populaire mixdrankjes.

Vorig jaar belandden weer meer zogeheten jonge comazuipers in het ziekenhuis. Kwamen in 2014 nog 783 kinderen door overvloedige alcoholconsumptie in het ziekenhuis, in 2015 waren dat er 931. Dat is een stijging van circa 20 procent. Het merendeel van de minderjarigen werd opgenomen met een alcoholvergiftiging.

Twee op de drie stellingdeelnemers maakt zich grote zorgen over de toename van alcoholontsporing bij jongeren. Bijna de helft stelt dat overheidscampagnes over alcohol en de gevaren ervan zinloos zijn en nauwelijks effect sorteren. Zij stellen dat met name vaders, moeders en/of verzorgers hun verantwoordelijkheid moeten nemen ten opzichte van hun kinderen. „Ouders moeten het goede voorbeeld geven door matig om te gaan met alcohol.” „Zij moeten toezien op hun drankinname”, valt een ander bij. Want vaak begint een uitgaansavond met het thuis indrinken. En als het dan toch mis gaat? Dan moeten strenge sancties een oplossing bieden. Zo stelt iemand: „Komt het kind toch onder invloed thuis? Dan volgen maat regelen, zoals slechts één keer per week uitgaan of eerder thuis komen.”

Ook scholen moeten aandacht schenken aan dit ’kwalijke’ probleem. Juist de hersenen van adolescenten zijn nog volop in ontwikkeling en overvloedige drankinname kan het brein onherstelbaar beschadigen. Volgens kinderarts Nico van der Lely, oprichter van de alcoholpoli voor comazuipers, leidt overmatig alcoholgebruik door jonge kinderen ertoe dat zij later een groter risico lopen op het ontwikkelen van Korsakov en verschillende vormen van kanker. Middelbare scholen doen er goed aan om in lessen maatschappijleer bijvoorbeeld aandacht te besteden aan de gevaren van drankmisbruik.

Verder zijn velen voorstander ervan om de ziekenhuiskosten te verhalen op de comazuipers en/of hun ouders. „Ziekenhuiskosten en kosten voor spoedeisende hulp zijn erg hoog. Raak ze in de portemonnee, dat helpt vaak wel”, meent een respondent.

Een verbod op alcoholverkoop in de supers wordt afgewezen door het merendeel. Dat zet volgens de meesten geen zoden aan de dijk, en bovendien, dat raakt ook de volwassenen die weinig tot matig drinken. Maar de meesten zijn wel voor het schrappen van de onder jongeren populaire ’Redbull-achtige’ drankjes uit het assortiment. Door deze mixdrankjes met alcohol zouden jongeren langer kunnen doordrinken doordat hun brein een boost krijgt van de cafeïne. Ook wijzen velen op de kwalijke invloed van tv-programma’s waarin drank als sociaal smeermiddel fungeert. „Van sommige tv-programma’s gaan mijn haren overeind staan. Kinderen denken dat dit normaal gedrag is!”

De leeftijd voor het kopen van alcohol hoeft niet veranderd te worden, nadat deze nog niet zo lang geleden is verhoogd van 16 naar 18 jaar. Maar de meesten menen dat de gemeenten wel strenger moeten toezien op overtredingen in de horeca. En slijterijen moeten hun vergunning inleveren als uitkomt dat zij drank verkopen aan minderjarigen.