Nieuws/Wat U Zegt
440254
Wat U Zegt

Gek van de ratten

In de meer dan 45 jaren dat wij in Noordwijk wonen, zagen wij wel eens een muisje lopen maar wij hadden nooit last van ratten. Totdat er door de gemeente rioleringswerkzaamheden werden uitgevoerd, schrijft A. Schipperijn.

In onze goed van de omgeving afgesloten tuin hebben wij in 16 dagen tijd liefst zeven (!) ratten gevangen. Wel hadden wij voor de vogels wat voer in een vogelhuisje gedaan en vetbollen opgehangen. Daar maken die dieren een puinhoop van. Die ratten kwamen daar ook op af.

Wij werden gek van de ratten. De verantwoordelijke gemeentelijke diensten lieten ons in de kou staan. Behalve gevaar voor de volksgezondheid kunnen knaagdieren zoals ratten, maar ook muizen, elektrische leidingen aanvreten en kortsluiting met zelfs brand veroorzaken. Wij hebben zelf een keer kortsluiting gehad doordat het snoer van onze koelkast was doorgebrand met vele muizenkeuteltjes erom heen.

Wellicht verklaart dat ook de bij herhaling optredende branden in bijvoorbeeld varkens- en kippenfokkerijen waarover men regelmatig leest. Men kan daar wellicht met speciale voorzieningen het aantal branden terugdringen. En voor de gewone burger: geen vogeltjes bijvoeren bij rioleringswerkzaamheden in de buurt.

Wat zijn uw ervaringen met ratten(bestrijding)? Wij horen het graag.