Nieuws/Wat U Zegt
440717582
Wat U Zegt

’Wij kennen geen armoede’

De tranen springen me in de ogen bij het lezen van het artikel over de middeninkomens. Hoe durft men zo te klagen, reageert C. Jong boos. We wonen in een van de rijkste landen ter wereld en bijna iedereen heeft het meer dan goed. Als je niet zoveel verdient zijn er allerlei toeslagen, subsidies, kinderbijslag. Kortom, te veel om op te noemen.

In en vlak na de oorlog was er pas echte armoede. Gezinnen van tien of meer kinderen waren geen uitzondering. In tegenstelling tot nu waren er bijna geen tweeverdieners. In die tijd hoorde je bijna niemand klagen omdat de mensen sneller tevreden waren en niet zulke hoge luxe eisen stelden. Bijna niemand had een telefoon, televisie of ging op vakantie, laat staan een auto.

De huisvrouwen maakten ondanks de echte armoede nooit schulden omdat ze elk dubbeltje tien keer omdraaiden alvorens het aan voornamelijk primaire levensbehoeften uit te geven. De klagers van nu moeten eens leren inzien hoe goed ze het nu hebben. Kijk eens naar landen in Afrika, dan schaam je je toch rot om zo te klagen. Er moet een cultuuromslag komen.We moeten eens dankbaar zijn dat we het zo goed hebben en niet zo klagen.

C.Jong Bovenkarspel