Nieuws/Wat U Zegt
443778
Wat U Zegt

Eeuwenoude ode aan de liefde

Zondag is het Valentijnsdag. Gaat u iets speciaal doen in het kader van deze dag van de geliefden of laat u hem geruisloos aan u voorbij gaan? Reageer gerust.

 Valentijnsdag houdt tegenwoordig veel meer in dan een heimelijke liefde een kaartje sturen.

Zo sturen scholieren medeleerlingen op wie zij een oogje hebben rozen in de klas. En hartsvriendinnen sturen elkaar ook attenties, gewoon ter bevestiging van hun hechte band.

Het ontstaan van Valentijnsdag begint volgens sommige wetenschappers in het Romeinse rijk waar op 15 februari Lupercalia werd gevierd, een van oorsprong herdersritueel. De Romeinen vierden Lupercalia als vruchtbaarheidfeest voor vrouwen in Lupercal, een grot aan de voet van de Palatijnse berg in Rome.

De katholieke kerk zou dit heidense feest vervangen hebben door een Christelijk feest. In het jaar 496 van onze jaartelling roep paus Gelasius 14 februari uit tot Sint Valentijnsdag.

Sint Valentijn zou in het geheim huwelijken hebben gesloten van Romeinse soldaten met hun geliefden in een tijd dat keizer Claudius het soldaten verbood om te trouwen. Hij werd voor deze daad gevangen gezet en ter dood gebracht.

De transitie van Sint Valentijnsdag naar Romantische dag, vond pas later plaats. Rond 1400 worden de eerste Valentijnsberichtjes gestuurd en in de 18 eeuw werd het een wijdverspreid gebruik: een traditie die ook nu nog populair is. Langzaam maar zeker werd Valentijnsdag een ode aan de liefde.

Meediscussiëren over dit en andere onderwerpen doet u op wuz.nl