Nieuws/Wat U Zegt
444790
Wat U Zegt

LEZERS NOEMEN DE VERMEER-POP ABSOLUUT DIEPTEPUNT

Uitslag Stelling: Levenslang stadionverbod

De KNVB moet volgens de deelnemers aan de Stelling van de Dag hard ingrijpen als supporters zich weer misdragen. De opgehangen pop van Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer afgelopen zondag was een dieptepunt.

Degene die de Vermeer-pop had opgeknoopt kreeg een stadionverbod. Wat bijna alle respondenten betreft mag dat verbod ook levenslang zijn. Daarbij vindt bijna iedereen dat de dader strafrechtelijk moet worden vervolgd.

Dat de pop überhaupt de ArenA kon worden binnengebracht, is volgens driekwart van de stemmers ook een teken dat de stadionbeveiliging niet deugt. Veruit de meeste stemmers vinden ook dat omstanders de dader ook best hadden kunnen tegenhouden.

Kenneth Vermeer zelf liet weten dat hij zich door het incident niet heeft laten afleiden. Had het meer indruk gemaakt als hij had gezegd dat hij het verschrikkelijk vond? Een derde van de respondenten denkt van wel. „Het is heel erg als een heel stadion je uitfluit omdat je van club bent gewisseld”, schrijft een stemmer die het heel knap vindt van Vermeer dat hij toch nog heeft kunnen keepen.

Wat volgens de respondenten beter had geholpen, is als Ajax-trainer Frank de Boer afstand had genomen van de supporters. Nog beter was het geweest al de scheidsrechter de wedstrijd had stilgelegd. „Dat kost de clubs wel veel geld, maar jammer dan.”

Twee derde van de respondenten vindt dat het Ajax had gesierd als het hele elftal van het veld was gelopen en de drie punten verlies voor lief had genomen. „Ajax klaagde wel steen en been over de spreekkoren van Utrecht en ADO. Maar als een supporter van de eigen club zich misdraagt, dan geven ze niet thuis.” Een ander vindt juist dat er door die pop juist veel te veel aandacht is voor het wangedrag van Ajax-supporters en veel minder voor hooligans van andere clubs die zich de afgelopen tijd ook misdroegen. Zo hebben Feyenoordfans vorige week nog spelers thuis bedreigd.

Een stemmer vindt dat clubs die de wedstrijd stoppen vanwege wangedrag van supporters, dit zonder puntenverlies moeten kunnen doen. Een ander tipt de KNVB: „Je moet clubs van wie de supporters zich misdragen, gewoon een punt aftrek geven.”

De Ajax-voetballer John Heitinga, die afscheid neemt van de club, beloofde naar Ajax te komen en zich te voegen bij de supporters van F-side en Vak 410. Dat hij dat ’voor straf’ na het incident van gisteren niet meer moet doen, vindt maar een derde van de stemmers. Velen zijn van mening dat het niet de echte supporters zijn die zich misdragen, maar het „tuig”en de „raddraaiers”, en „een paar halvegaren”.

Sommigen nemen het incident met een korrel zout. „Die gasten zijn alleen een beetje aan het geinen op hun manier”, schat een van de respondenten in. Een ander vindt dat het „gewoon” hoort bij de rivaliteit tussen Amsterdam en Rotterdam.

De KNVB gaat praten met de supportersverenigingen. Een grote meerderheid van de stemmers vindt dat deze clubs niet heel veel invloed hebben op de hooligans. Wel vindt een overgrote meerderheid dat beleidsmakers het wangedrag van supporters niet echt serieus hebben genomen. Sommige respondenten denken dat wangedrag van voetbalsupporters zal verdwijnen door er geen aandacht aan te geven.