Nieuws/Wat U Zegt
448513
Wat U Zegt

LEZERS VINDEN DAT VARA-PROGRAMMA TE VER IS GEGAAN

Uitslag Stelling: ’Dit is zaak van de politie’

Uitlokken tot matchfixing kan absoluut niet. Dat vindt een meerderheid van de stemmers op de Stelling van de Dag. Zij reageren op het tv-programma Rambam dat voetballers heeft gevraagd mee te werken aan het beïnvloeden van uitslagen.

Medewerkers van het VARA-programma deden zich daarbij voor als matchfixers. Rambam had tips gekregen dat matchfixing aan de hand zou zijn in de Nederlandse competitie.

Slechts een derde van de stemmers keurt de methode van Rambam goed. Maar als de politie undercover gaat om misstanden te achterhalen, dan vindt bijna iedereen dit een goede methode. Sommigen vinden dat juist journalisten undercover moeten gaan, omdat de politie daartoe niet in staat is. „Justitie is gebonden aan veel te veel regeltjes.” Een ander vindt juist dat het niet toelaatbaar is omdat de journalisten ook maar gewone burgers zijn, met minder bevoegdheden dan politiemensen. „Dit is uitlokking en dat is strafbaar.”

Hoewel de meeste lezers de matchfixingactie van Rambam afkeuren, zou iets meer dan de helft van de stemmers het prima vinden als journalisten met undercoverjournalistiek meer zaken zouden uitzoeken. „Dit soort programma's doet wat de overheid eigenlijk zou moeten doen”, zo vindt een van hen. Echter vindt maar een kwart van de stemmers programma's met deze werkwijze leuk om naar te kijken. „De makers doen dit alleen maar voor zichzelf. Ze denken: ’kijk mij eens geweldig goed werk doen.’”

De kans dat eventuele matchfixing boven tafel gaat komen, is met de publiciteit over de Rambam-actie kleiner geworden. Dat er nu geen uitzending komt over dit onderwerp vindt een kleine meerderheid niet erg.

Van de KNVB moeten spelers het melden als iemand hen benadert om uitslagen te manipuleren. Doen ze dat niet, dan worden ze geschorst. Tachtig procent van de stemmers vindt dat terecht.

In het buitenland gaat matchfixing gepaard met geweld en chantage. Spelers zouden zich hierdoor bedreigd kunnen voelen en juist geen aangifte doen. Rambam zou de spelers onnodig bang gemaakt kunnen hebben, is de gedachtegang van de spelersvakbond. Ruim een derde van de stemmers vindt dat dit niet is gebeurd.

Danny Hesp van de spelersvakbond vindt dat de KNVB aangifte moet doen tegen het televisieprogramma, wegens uitlokking van een misdrijf. Zestig procent van de stemmers vindt dat de voetbalbond dat inderdaad moet doen. Een respondent: „Deze journalisten zijn crimineel bezig, en zouden ook als zodanig behandeld moeten worden.”

Rambam onthulde laatst nog een andere 'misstand'. Manager Koos van Dijk van Herman Brood gaf echtheidscertificaten af voor nepschilderijen van de kunstenaar. Driekwart van de stemmers vindt het terecht dat Van Dijk op deze manier is ontmaskerd. Sommigen zien verschil tussen deze zaak en die van de matchfixing. „Van Dijk was al verdacht, dat moest alleen nog bewezen worden. Er was geen aanwijzing dat de voetballers verdacht waren, die zijn gewoon willekeurig benaderd.”

Met Van Dijk hebben de stemmers dus geen medelijden, maar met andere hoofdpersonen in dit soort programma's wel iets meer. De meesten vinden dat de 'slachtoffers' niet echt eerlijk worden behandeld.