Nieuws/Wat U Zegt
448785
Wat U Zegt

'Auto van drankrijder is wapen'

"Als je na een reparatie in je auto de schroevendraaier binnen handbereik hebt, valt dit onder de wet wapens of inbrekerswerktuig. Waarom wordt het voertuig niet als wapen gezien, als je je doelbewust onder invloed begeeft op de openbare weg? ", vraagt Frank Spierings zich af. Als het vervoermiddel in zo'n geval als wapen gezien zou worden, kan de straf omhoog. Vindt u dat de wet aangepast moet worden zodat zwaardere straffen uitgedeeld kunnen worden?

Frank Spierings schrijft:

"Met enige regelmaat lezen we dat een notoire drankrijder een ongeluk met al dan niet dodelijke afloop veroorzaakt heeft. Het komt steeds vaker voor. De straffen zijn altijd te laag, gezien de lezersreacties.

Als je na een reparatie in je auto de schroevendraaier binnen handbereik hebt, valt dit onder de wet wapens of inbrekerswerktuig. Waarom wordt het voertuig dan niet als wapen gezien, als je je doelbewust onder invloed begeeft op de openbare weg? Of als je grove snelheidsovertredingen begaat? Of een vluchtmisdrijf pleegt? Of een ramkraak? Of niet stopt bij een zebrapad?

Door het vervoermiddel voor dit soort misdrijven als wapen te zien, kan de straf flink omhoog. Nu krijgen ze in veel gevallen een paar maanden, of slechts een taakstraf. Hierdoor vallen deze malloten steeds vaker en makkelijker in herhaling, omdat de straffen niets voorstellen voor daders.

Als je doelbewust met een auto een vol terras oprijdt, kan je de auto niet meer in een proces-verbaal omschrijven als auto. Deze auto is op dat moment een wapen, en dient als zodanig omschreven te worden om zwaardere straffen te kunnen opleggen. De wet dient dus snel gerepareerd te worden."

 

Vindt u het een goed idee om de wet aan te passen, zodat de auto in bepaalde gevallen als wapen kan worden aangemerkt en er hogere straffen kunnen worden uitgedeeld?