Nieuws/Wat U Zegt
448966
Wat U Zegt

LEZERS: WAARSCHUWING BEDRIJFSLEVEN BANGMAKERIJ

Uitslag Stelling: Slagbomen naar beneden

Niet grenscontroles maar open grenzen zijn een ramp, vinden de meeste lezers. Zij zijn het volstrekt niet eens met het bedrijfsleven dat waarschuwt dat de terugkeer van de slagbomen slecht is voor de Nederlandse economie.

De belangenorganisaties van het bedrijfsleven uitten hun waarschuwing aan de vooravond van de bijeenkomst van de EU-landen, die gisteren vergaderden over de heikele kwestie van grenscontroles binnen Europa als wapen tegen de stromen asielzoekers. Veel lezers vinden de noodkreet maar bangmakerij: „De economie draait heus wel door,” luidt een reactie. „Vluchtingen die in de bijstand zitten, dat is pas een economische ramp”, aldus een ander.

Slechts een minderheid van ruim 10 procent is het eens met het bedrijfsleven dat de terugkeer van slagbomen funest zou zijn voor de Nederlandse economie: „Dat zou slecht zijn voor de haven in Rotterdam en voor Schiphol”, aldus een respondent, die erop wijst dat Nederland een doorvoerland is. „Grenscontroles passen niet meer in de huidige EU”, schrijft een ander.

Transport en Logistiek Nederland heeft uitgerekend dat één uur wachten bij de grens Nederlandse transporteurs 600 tot 700 miljoen per jaar kost. Een meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag is totaal niet onder de indruk van dit dreigend verlies: „De kosten van de opvang van vluchtelingen zijn vele malen hoger dan 700 miljoen.”

Driekwart van de respondenten vindt dan ook dat het economische nadeel van dichte grenzen opweegt tegen het voordeel dat zij met zich meebrengen, namelijk dat zij asielzoekers tegenhouden: „Wat de transportsector meer kwijt is , wordt bespaard op de asielzoekers.”

Hoewel de meesten van u voorstander zijn van blijvende grenscontroles binnen de EU, staat twee derde er vierkant achter om in plaats van de binnengrenzen te controleren, de Europese buitengrenzen hermetisch af te sluiten zodat er geen vluchteling Europa in kan: „Dat is nou net de basis van de EU. Samen de problemen aanpakken en oplossen bij de buitengrenzen.”

U vindt ook dat Nederland en de andere lidstaten allemaal een forse bijdrage moeten leveren zodat het aantal grenswachten aan de buitengrenzen kan worden vergroot.

De EU heeft in ruil voor 3 miljard euro met Turkije afgesproken dat dat land migranten die naar Europa willen zal tegenhouden, maar tot nu toe heeft Ankara nog niet veel gedaan. De meerderheid van de lezers denkt dat er van deze afspraak dan ook niets terecht zal komen. „Geld terughalen,” meent een respondent

Het vrij verkeer van personen, een van de pijlers van de EU, is geregeld in het Verdrag van Schengen. Slechts een kleine minderheid zou het een blamage vinden als dat verdrag onder Nederlands voorzitterschap zou worden opgeblazen en weer permanente grenscontroles zouden worden ingevoerd. De meeste stellingdeelnemers zouden er echter geen traan om laten: „Honderden jaren hebben we zonder Schengen geleefd en nu kunnen we niet meer zonder. Onzin.”

De vrees van Guntram Wolff van de Brusselse denktank Breugel dat de herinvoering van grenscontroles het begin van het einde van de EU betekent, deelt u totaal niet: „Het einde van de EU is geen vrees maar het doel”.