449395
Wat U Zegt

Lezers willen af van wet die Kamerledenbeschermt

Uitslag stelling: ’Hoezo klassenjustitie?’

De meerderheid van de lezers vindt dat de geloofwaardigheid van de politiek ernstig is aangetast doordat een onderzoekscommissie van de Tweede Kamer de kwestie van het lekken uit de commissie-stiekem in de doofpot lijkt te willen stoppen.

Veel deelnemers aan de Stelling van de Dag nemen woorden als ’poppenkast’ en ’nepparlement’ in de mond en vinden dat „de burger stelselmatig wordt belazerd”.

De onderzoekscommisie van de Tweede Kamer maakte deze week bekend dat zij er niet in is geslaagd het Kamerlid op te sporen dat informatie heeft gelekt uit de zogeheten commissie-stiekem, de Commissie voor de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CIVD). Voor veel lezers lijdt het geen twijfel dat de Kamer op deze manier de pijnlijke affaire onder het tapijt wil vegen: „Er is niet eens geprobeerd de schuldige te achterhalen, vanaf het begin was de doofpot de bedoeling”, schrijft iemand.

Slechts een minderheid heeft geen problemen met de kwestie: „We moeten niet alles willen weten.” Een respondent wijst erop dat lekkages helemaal niet erg zijn: „Juist door het lekken van informatie aan journalisten krijgen de burgers enig inzicht wat er zich afspeelt in de politiek.”

De meeste respondenten vinden dat er sprake is van rechtsongelijkheid omdat Kamerleden die geheime informatie lekken en dus een ambtsmisdrijf plegen de dans ontspringen terwijl burgers meteen justitie op hun dak krijgen als zij over de schreef gaan. „Voor politici gelden duidelijk andere regels dan voor burgers. Schandalig.”

Daarom willen de meeste lezers dat de regels uit een uit 1855 stammende wet, die het heel moeilijk maakt om Kamerleden die uit de school klappen op te sporen, wordt aangepast. „En nu heel snel de wet veranderen en aan het werk om de dader te ontmaskeren”, aldus een respondent. „Een wet uit 1855, belachelijk”, aldus een ander. Een lezer concludeert dat de onderzoekscommissie er dus niets aan kan doen dat zij het lek niet boven water heeft gekregen: „Gemangeld door regels uit het jaar nul.”

De kloof tussen burger en politiek wordt door de vermeende doofpotaffaire alleen maar vergroot, meent de overgrote meerderheid: „Al jaren is er een enorm gat tussen politiek en de hard werkende mensen. Deze mensen zijn de ruggengraat van Nederland en worden niet gehoord maar bedrogen.”

Twee derde van de stellingdeelnemers denkt dat de kwestie de gevestigde partijen gaat opbreken bij de volgende verkiezingen: „Dan schudden we de boel eindelijk eens goed op.”

Veel vingers wijzen naar PvdA-leiders Diederik Samsom als het lek. Zestig procent van u verdenkt hem ook: „Laat hij open kaart spelen”, luidt een reactie. „Dit is schadelijk voor de PvdA.”

Er komt nog een debat over de bevindingen van de onderzoekscommissie. De meeste stellingdeelnemers denken dat de Tweede Kamer zal instemmen met de conclusie dat het lek niet is te achterhalen. „Ze dekken elkaar allemaal.”

De lekkagezaak speelt al twee jaar, onder andere omdat justitie er lang over deed te concluderen dat zij niet bevoegd was om de zaak te behandelen. De meerderheid vindt dat de kwestie sneller had moeten worden afgerond. Een lezer heeft wel een verklaring waarom het zo lang heeft geduurd: „Ze willen niet weten wie het lek is.”