450165
Wat U Zegt

LEZERS VINDEN VOORSTEL OUDERENBOND BETUTTELEND

Uitslag Stelling: ’Drankpauze helpt niet’

Na carnaval veertig dagen de drank laten staan. De meeste lezers denken niet dat dit zal helpen als iemand een drankprobleem heeft. De ouderenorganisatie Unie KBO riep gisteren op tot de drankpauze, omdat veel 55-plussers te veel drinken.

Over het algemeen vinden de deelnemers aan de Stelling van de Dag dat Nederlanders te veel drinken. En ze vinden dat alcohol gebruiken de afgelopen jaren ’te gewoon’ is geworden. Of die relaxte houding tegenover drank alcoholisme in de hand werkt, verdeelt de respondenten. „Het lijkt wel een taboe om het erover te hebben dat niet drinken beter is voor de gezondheid, want dat is ongezellig”, merkt een stemmer op die zegt zelf niet te drinken.

„Voor veel ouderen is het iedere dag weekend, en daar hoort een glaasje bij”, zei gisteren een woordvoerder van de Unie KBO in deze krant. Dat vindt ruim de helft van de stemmers een herkenbare situatie. „Je hoeft niet meer naar het werk en met een drankje is het snel gezellig. Bovendien: wie aan het einde van de middag ergens op bezoek gaat, krijgt automatisch wijn aangeboden”, schrijft iemand. Een ander: „Net 65 geworden, en het is inderdaad iedere dag feest. Het sluipt erin.”

Volgens veel respondenten drinken ouderen juist omdat het geen feest is, ze zijn namelijk eenzaam. Sommigen geven zelfs het kabinetsbeleid de schuld van het vele drankgebruik. Daardoor hebben ouderen zo veel financiële problemen, dat ze naar de fles grijpen: „Het is vaak het enige dat mensen nog hebben, dus laat ze.”

Een derde van de stemmers vindt iemand die iedere dag drinkt een alcoholist. De meesten vinden het dus wel meevallen. Velen bagatelliseren hun drankgebruik: „Met een of twee glaasjes per dag ben je nog geen alcoholist. Dat zijn mensen die een krat leegdrinken, of een halve fles jenever.”

Velen vinden drankgebruik ’de eigen verantwoordelijkheid’ van Nederlanders. Maar als er gezondheidsproblemen ontstaan door te veel drinken, moet de maatschappij daar dan voor opdraaien? Iets meer dan de helft van de stemmers vindt niet dat iemand die gezondheidsproblemen krijgt door drank, ook daarvoor de kosten moet betalen.

Nog eens een derde vindt dat het toegenomen drankgebruik onder 55-plussers een maatschappelijk probleem is. Een kwart vindt dat alcoholgebruik verder aan banden gelegd moet worden. De beste manier hiervoor is volgens de stemmers om Nederlanders door voorlichting te stimuleren minder te drinken. Een alternatief: „Alle drank en tabak de supermarkt uit, en naar speciale winkels. Dan stoppen consumenten niet meer zo makkelijk een fles wijn in het karretje.”

De actie van de Unie KBO om na carnaval het biertje of wijntje een paar weken te laten staan, vindt twee derde van de respondenten echter betuttelend. „Ze doen net of alle ouderen drankorgels zijn”, merkt iemand op. Een ander: „Niet roken, niet drinken, geen seks. Straks mag je helemaal niets meer.”

Waarschijnlijk gaan er ook niet veel Nederlanders meedoen aan het initiatief. Veruit de meesten denken niet dat stoppen met drinken in de vastenperiode nou heel veel mensen zal aanspreken. Een respondent vond bijvoorbeeld 1 januari een veel logischer datum om de drinkpauze in te lassen. „Ik kan het iedereen aanraden, voel me veel fitter.”