Nieuws/Wat U Zegt
452094
Wat U Zegt

‘Klaar met regels’

“Waarom komt er steeds meer eenrichtingsverkeer? Ik woon in Tilburg Zuid, en mag nu via Goirle naar de supermarkt één straat verderop. Volgens de gemeente zijn de straten te smal voor verkeer in twee richtingen.” Onzin, er zijn al zoveel regels, vindt Aldo de Beunje. “Ik heb er nooit iets van gemerkt. Even wat ruimte voor elkaar maken, een bedankje krijgen of geven. Zoals een dansje.” Heeft deze lezer een punt, vindt u?

Aldo de Beunje uit Tilburg vervolgt:

“We moeten die oude eigenschappen koesteren en in stand houden. Nu is het ‘opgelost’, alles eenrichtingsverkeer en mag je om de halve wijk heen rijden om één straat verder te komen.

Typisch Nederlands. Geen land ter wereld waar zo veel verkeersborden staan per vierkante meter. We zijn een wijsland. Bij elk ongemak wijzen we naar de gemeente, de overheid, de docent of de politieagent. Zij moeten het maar oplossen. Dat doen ze dan ook met middelen zoals: regels, belastingen, procedures, boetes en verboden.

Laatst kon ik het niet laten om op Facebook aan de gemeente te vragen of papier in de papierbak op chronologische of op alfabetische volgorde gesorteerd dient te worden. En of een wattenstaafje in de papierbak, de plastic bak of als het gebruikt is in de biobak hoort? Cynisch, ik weet het.

Maar het is alsof we elkaar langzaam wurgen en ons verschuilen achter procedures. Het is altijd iemand anders zijn verantwoordelijkheid. Een formulier invullen, vergaderen, inspraakronden, gebruikersgroepen. We doen niks mee zonder een onderlegger die ons van onze verantwoordelijkheid ontheft. Regels; we weten niet meer waarom ze ooit bedacht zijn maar we voeren ze wel uit. Zullen we daar eens mee ophouden?”

Vindt u dat we met minder regels beter af zijn?