Nieuws/Wat U Zegt
452200
Wat U Zegt

Uitslag Stelling: Goede voorbereiding moet

Nederlandse vakantiegangers gaan steeds vaker slecht voorbereid naar verre oorden en raken dan in de problemen. Een meerderheid van de lezers meent dat zij lijden aan zelfoverschatting „Ze hebben een mentaliteit van mij kan niks gebeuren.”

Nederlanders gaan rustig in een t-shirt de berg op, skiën buiten pistes of lopen gevaarlijke buurten in, zo stelt een respondent in reactie op cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken. „Er is een mateloos vertrouwen in de goede afloop zonder noodzakelijke kennis.”

Slechts een kleine minderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt dat Nederlandse toeristen niet overmoedig zijn. Volgens hen gaat het maar met enkelen fout.

De meerderheid is van mening dat vakantiegangers zich beter moeten informeren over hun vakantiebestemming zodat zij zich bewust zijn van de risico’s. „Je kunt alles makkelijk vinden op internet”, aldus een lezer. „Nederlandse toeristen hebben vaak geen flauw benul naar wat voor een soort land ze gaan”, meent een ander.

Een minderheid vindt goede informatie niet nodig. „Nee waarom? Waarom zou je niet met een bepaalde overmoed aan een avontuurlijke reis beginnen?”

Nederlanders luisteren volgens de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VVKR) ook slecht naar ervaren reisleiders, waardoor ongelukken gebeuren, bijvoorbeeld een val in het ravijn.

De overgrote meerderheid van de respondenten is van mening dat vakantiegangers beter naar die gidsen moeten luisteren. Een lezer vreest echter dat veel Nederlanders de adviezen van de reisleiders in de wind blijven slaan: „Als er in Brazilië bijvoorbeeld wordt afgeraden alleen een favela in te gaan, dan doet men dat toch. En als men daar dan weer levend uitkomt, bericht men trots dat men daar tóch heen is gegaan en dat het helemaal niet zo gevaarlijk is als men zegt.”

Nederlandse reizigers die door slechte voorbereiding in de problemen zijn gekomen, verwachten wel dat de ambassade klaar staat om hen te helpen. De meesten vinden dit niet terecht: „Typisch iets voor Hollanders. Ze hebben overal recht op en als het mis gaat moeten anderen voor hen klaar staan.”

Volgens experts in de reiswereld willen veel mensen een avontuurlijke vakantie in een ver land als compensatie voor het saaie bestaan in eigen land. De meeste lezers hebben daar geen begrip voor. „Niks is tegenwoordig goed genoeg. Men wil elkaar aftroeven met exorbitante reizen.”

Een meerderheid van u heeft dan ook een voorkeur voor een vakantie dichter bij huis. Bij bijna 45 procent is Europa favoriet. Ruim tien procent kiest specifiek voor eigen land: „Nederland heeft heel veel moois in huis en ik wil dat graag zien, een verre reis is niks voor mij.” Bijna twintig procent blijft het liefst thuis.

Als u met vakantie bent, is het bezoeken van historische steden uw favoriete bezigheid. Daarna volgen wandelen of fietsen in de natuur, lekker eten en aan het zwembad of op het strand liggen.

Slechts een kleine minderheid doet avontuurlijke dingen als raften of bungeejumpen. Van de gevaren die tijdens uw vakantie op de loer liggen, bent u het bangst voor criminaliteit, gevolgd door een ongeluk, een terreuraanslag en ziekte. Voor een natuurramp bent u het minst bevreesd.