Nieuws/Wat U Zegt
452711
Wat U Zegt

EK zonder 'de tien' is minder leuk, vinden lezers

Uitslag stelling: Verschraling schaatssport

„Jammer.” De meeste lezers betreuren het dat dit weekeinde waarschijnlijk voor het laatst de tien kilometer wordt geschaatst tijdens een EK allround. Bijna twintig procent vindt evenwel dat dit onderdeel terecht wordt geschrapt.

Het is de bedoeling dat tien kilometer op het EK vanaf volgend jaar wordt vervangen door de 1000 of 3000 meter. Het merendeel van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt dat een traditie van 123 jaar echter niet zo maar overboord mag worden gezet. „De tien kilometer hoort er gewoon bij”, aldus een lezer. „Het is de mooiste afstand. Het komt op uithoudingsvermogen en karakter aan”, meent een ander. Een kleine minderheid vindt echter dat ’de tien’ niet meer van deze tijd is: „Het gaat nu om de korte afstanden en shorttrack.”

Volgens een van de ongekroonde koningen van de lange afstand, Sven Kramer, zijn veel schaatsers te lui om in de tien kilometer te investeren. De meeste respondenten geven de veelvoudig Europees en wereldkampioen gelijk: „Dat is de mentaliteit van deze tijd. Het wordt allemaal slapper”, meent een lezer. „Ze maken er nu een watjestoernooi van”, schrijft een ander.

Buitenlanders, zoals de Amerikanen, vinden de tien kilometer maar saai en veel te lang duren. De meeste lezers zijn het hier echter absoluut niet mee eens. „Saai? Heb je wel eens naar honkbal gekeken?” smaalt een lezer. „Wordt de marathon van New York nu ook ingekort omdat het te lang duurt?” vraagt een ander zich af.

Er wordt vaak gezegd dat de tien kilometer alleen voor Nederlandse kijkers leuk is omdat Nederlandse schaatsers die afstand altijd winnen. De meeste deelnemers aan de stelling zijn het hier echter niet mee eens: „Er zijn genoeg Amerikanen, Noren en Russen die ook een goede tien kilometer kunnen rijden, waardoor die afstand voor iedereen leuk is.”

De meesten van u denken dat het besluit van de Internationale Schaatsunie (ISU) om de tien kilometer van het EK te schrappen een poging is om de Nederlandse dominantie in de schaatssport te doorbreken. „Bespottelijk. Laat Nederland breken met de ISU en een eigen bond op gaan zetten. Bij het darten heeft dat ook prima gewerkt”, briest een lezer. „Zullen we korfbal ook afschaffen, daar is Nederland ook te dominant in”, luidt een andere redactie.

Bijna twee derde van u zat in de jaren zeventig en tachtig naar de tien kilometer te kijken met de krant op schoot om daarin de tussentijden te noteren. „De tien kilometer was in de jaren zeventig een avontuur en een gevecht tegen de elementen, nu moeten ze zweet afvegen in een stadion”, geeft een lezer het verschil aan. „Er komt nu te veel schaatsen op tv. Vroeger was het leuker, EK, WK en Olympische Spelen. Dat was het dan wel. Je keek er naar uit.”

Sven Kramer is uw meest favoriete tienkilometerrijder. Bij 42 procent van u staat hij op nummer één. Daarna volgt Ard Schenk met 14 procent en daarna Kees Verkerk met 8 procent. De regerend olympisch kampioen op de tien kilometer, Jorrit Bergsma, staat opmerkelijk genoeg onderaan. Hij is maar van 2 procent van u de favoriet. Veertig procent van de lezers gaat niet meer naar het EK allround kijken als de tien kilometer daarvan geen deel meer uitmaakt. „Voor mij is de lol er dan van af.”