Nieuws/Wat U Zegt
465979
Wat U Zegt

'IJ-bruggen funest voor cruisevaart'

Het is een kwestie van tijd voordat er bruggen over het IJ komen ( Tel. 21/12). "Twee extra (nauwe) passagepunten zullen een zeer negatief effect hebben voor de cruisevaart op Amsterdam. Veel grote cruiseschepen zullen uitwijken naar alternatieve havens zonder hindernisbaan", zo voorspelt René van Essen. Denkt u dat hij gelijk heeft?

René van Essen (loods) schrijft:

"De passagetijd van/naar de Passagiers Terminal Amsterdam (PTA) wordt langer en de risico’s veel groter. Ik verwacht dan ook dat veel kapiteins (zeker die van transitschepen) hun reders negatief zullen adviseren als zij boven op een sluispassage ook nog eens door twee bruggen heen moeten of worden afgemeerd tussen olietanks of kolenbergen.

De huidige sluis wordt voor lief genomen door de unieke ligging van de PTA midden in onze prachtige historische hoofdstad, ook omdat men de wetenschap heeft dat nu eindelijk aan een grotere voordeur voor Amsterdam wordt begonnen. Het is dan, uit nautisch oogpunt, ook onbegrijpelijk dat men juist nu plannen heeft voor een dubbele achterdeur.

De burgemeester en wethouders kunnen blij zijn met de plannen voor de bruggen over het IJ. Zij moeten dan echter wel accepteren dat dit veel grote cruiseschepen zal doen uitwijken naar alternatieve havens zonder hindernisbaan."

Wat vindt u van de aangekodigde bruggen over het IJ? We horen graag uw mening.