471689
Wat U Zegt

'Sinterklaas moet a-politiek blijven'

"Als er gele, groene, rode en blauwe pieten worden ingezet, zoals hier en daar wordt overwogen, dan hebben we er een heel ander probleem bij. Dan moet Sinterklaas een diversiteitsbeleid voeren met gelijkelijke inzet van alle kleuren." Een alternatieve kijk van een Nederlander en een Belg op het Zwarte-Pietenprobleem.

De mail van Kor Kegel uit Schiedam en Geert Claes uit Brakel (B):

Het Pieten Weercentrum gaf maandag code zwart. Het behelsde een dakverbod voor alle pieten vanwege de aanhoudende storm. Toen de wind was gaan liggen, hief Pim Schenkelaars van het Pieten Weercentrum het dakverbod op en konden de schoorstenen weer worden bereikt om de wachtende schoentjes onderaan te vullen met speelgoed en snoep.

Code zwart… het was een frivole knipoog naar het maatschappelijk debat over hoe zwart Zwarte Piet mag zijn en of Zwarte Piet zelf nog wel mag bestaan. In Nederland en België wil het ‘debat’ soms grimmige trekjes krijgen en alle kranten besteedden wel aandacht aan elke beslissing in elke gemeente om toch weer zwarte Zwarte Pieten in te zetten. ,,Leuven kiest voor zwarte Piet.’’ En in Aalst: ,,Oilsjterse Pieten mogen zwart blijven.’’

Maar ook andere beleidskeuzen kwamen onder de loep. Gouda zette Stroopwafelpieten in, Winterswijk had een Mondriaanpiet. Er dook in Tilburg een illustratie op uit 1925 van Sinterklaas met twee witte Pieten, wat strookte met een oudere opvatting dat Sinterklaas vroeger alleen witte Pieten had en slechts één zwarte om de stoute kindertjes schrik aan te jagen. In Amsterdam zette de 43-jarige acteur en bokstrainer Patrick Mathurin zichzelf in als zwarte Sinterklaas: ,,Ik wil de verandering zijn.’’

Een derde van alle gemeenten in Holland en Vlaanderen wist in november nog niet welke Pieten de Sint zou sturen. Antwerpen maakte zich op voor Roetpieten, met zwarte vegen in hun gezicht van roet in de schoorsteen, maar de Pieten bleken toch tamelijk traditioneel zwart. Uiteindelijk hebben de meeste steden en dorpen bezoek gekregen van het bekende zwartgetinte pietenlegertje, omdat de weldenkende massa helemaal geen associatie ziet met slavernij of racisme – wat de Verenigde Naties ook mogen vinden.

Maar goed ook. Als er inderdaad gele, groene, rode en blauwe pieten waren ingezet, zoals hier en daar overwogen werd, dan hadden we er een heel ander probleem bij gehad. Dan had Sinterklaas een diversiteitsbeleid moeten voeren met gelijkelijke inzet van alle kleuren. Vooral in België worden blauw, rood en groen aan partijpolitieke ideologie gekoppeld, meer dan in het tegenwoordige Nederland, en bij een overwicht aan rode Pieten was Sinterklaas als socialist gestigmatiseerd, en bij te veel blauwe als liberaal, enzovoorts. Maar Sinterklaas kan beter a-politiek blijven. Hij hoort boven de Partijpieten te staan. Onafhankelijk.

Dus hoeft hij zich ook niet door de ‘correcte’ VN-politiek te laten leiden.

U mag reageren.