481130
Wat U Zegt

Lezers: 'Bijna álle landen gebruiken doping'

Uitslag Stelling: Schandaal geen verrassing

Het IOC moet de medailles afpakken van Russische atleten die ervan worden verdacht een rol te hebben gespeeld in het dopingschandaal dat deze week aan het licht kwam, zo vinden de stemmers op De Stelling van de Dag.

Volgens het internationale dopingbureau WADA zijn Russische regeringsvertegenwoordigers mede verantwoordelijk voor onder meer het kwijtmaken van urinemonsters. Twee derde van de stemmers vermoedt dat Poetin hier hoogstpersoonlijk de hand in heeft gehad. „Het is naïef om te denken dat Rusland hier na de val van het communisme mee is gestopt”, vindt een respondent.

De Russische leider vindt dat de onthulling tot doel heeft Rusland internationaal gezien zwart te maken. Bijna een kwart van de stemmers is dit met hem eens. „Bijna alle landen gebruiken doping, maar Amerika en Europa voeren dit nu aan in de hetze tegen de Russen”, stelt een lezer. Een ander: „Het is ook verdacht dat sporters uit een klein land als Nederland zo goed presteren. Zouden ze ook moeten onderzoeken.”

Overigens denken bijna alle respondenten dat ook atleten van andere landen niet geheel dopingvrij hebben meegedaan aan wedstrijden. Dat dopinggebruik aan het licht komt, komt volgens de stemmers niet vaak voor. Ruim drie kwart van de stemmers denkt dat er 'soms' sporters door de mand vallen.

'Strengere controles', 'Levenslang schorsen' en 'torenhoge boetes', zijn oplossingen die de stemmers veel aandragen om dopinggebruik te ontmoedigen. Een respondent is iets milder. „Een keer een waarschuwing, maar de volgende keer volgt levenslange schorsing.”

Dat atleten ’gebruiken’ om te winnen, kunnen veruit de meeste respondenten zich voorstellen. Dat ze het doen voor het vaderland, dat vinden iets minder stemmers voorstelbaar. „Ik denk dat ze weinig keus hadden; meedoen of eruit”, schrijft iemand. Iemand denkt dat de verleiding om doping te gebruiken groot blijft doordat de sportwereld doordrenkt is van financiële belangen . „Sport is niet meer sportief”, reageert een ander. En: „We zitten bij Studio Sport gewoon te kijken naar bewegende drugsgebruikers.”

Een van de gedupeerden van het dopingschandaal is Yvonne Hak. Ze eindigde als tweede op de 800 meter, achter Savinova die wordt genoemd als een van de verdachten. Hak vindt dat haar het mooiste sportmoment van haar leven is afgepakt. Drie kwart van de stemmers is het met haar eens. Iets minder deelnemers vinden het jammer dat heel Nederland een prachtig sportmoment is ontzegd.

Met argwaan kijken de respondenten naar de 500 meter schaatsen bij de wereldbekerwedstrijden van komend weekeinde. Een van de favorieten is Pavel Kulizhnikov, maar deze Rus is al eerder betrapt op doping. Veruit de meeste stemmers denken dat hij niet 'schoon' rijdt.

Misschien achteraf makkelijk gezegd, maar een meerderheid dacht eerder al dat er 'iets' niet klopte bij de Russische atleten. Als voorbeeld worden de biathletes genoemd die ondanks strafrondjes nog heel vaak winnen.

Als blijkt dat de Russische regering inderdaad de hand heeft gehad in het drogeren van atleten, dan mag Rusland thuisblijven met de Spelen. „Benieuwd of het IOC daar de ballen voor heeft.”