483464
Wat U Zegt

Toets voor jeugdspeler is flauwekul

Jeugdspelers verplicht een spelregelbewijs laten halen is overbodig; dat kunnen ze prima in de praktijk leren, meent Herman Teuling. Denkt u er ook zo over? We kijken uit naar uw reactie.

Herman Teuling schrijft:

Onlangs kreeg mijn zoon een brief van de KNVB omdat hij is geboren in 1999 en voetballer is. Hij moet een spelregelbewijs halen en als hij dat niet haalt krijgt hij geen toestemming meer om het volgende seizoen te spelen. Ik dacht eerst: is dit communistisch China of zo? Hoe halen ze het in hun hoofd om zo'n druk te leggen op jongens die alleen maar gezellig, recreatief willen voetballen en nu het risico lopen niet meer te mogen spelen als ze dit bewijs niet halen.

De argumentatie is dat deze spelers de beslissingen van de scheidsrechter dan beter zullen begrijpen. Hoezo? We begrijpen de beslissingen van eredivisie-scheidsrechters vaak niet eens, wat kun je dan van de spelers verwachten? Ik denk dat het hebben van zo'n bewijs je juist veel kritischer zal maken en dat er meer geprotesteerd zal worden!

Kinderen leren in de praktijk prima wat de belangrijkste spelregels zijn, op de training, in de kleedkamer en op het veld. Het enige dat je als leider/trainer/coach/ouder kan doen is ze bijbrengen dat er niet tegen een scheidsrechter mag worden geprotesteerd. En dat lukt heel aardig.

De KNVB moet zich schamen om zoiets onzinnigs door te voeren.

Meediscussiëren over dit en andere onderwerpen doet u op wuz.nl