Nieuws/Wat U Zegt
493563
Wat U Zegt

Hoezo te oud?

Toen Pamela Heerding vijftien jaar was vond ze mensen van boven de veertig of vijftig oud. Nu ze zelf de veertig gepasseerd is, denkt ze daar anders over. "Ik voel me niet oud", zegt Heerding. Maar bij het zoeken van een baan ondervindt ze toch problemen.

Pamela Heerdink schrijft:

"Toen ik vijftien jaar was en mensen van boven de veertig of vijftig zag, dacht ik dat ze oud waren. Nu de veertig gepasseerd ben en geen baan kan vinden, omdat bedrijven jongere mensen willen, denk ik dat ik een stomme meid was. Ik voel me niet oud, maar mensen zeggen dat ik te oud ben om te leren of om meerdere dingen tegelijkertijd te doen.

Na mijn veertigste moest ik een nieuwe taal leren omdat ik naar een ander land verhuisde. Nu ben ik een andere taal aan het leren, omdat ik dat leuk vind. Tijdens mijn laatste studiejaren had ik klasgenoten van twintig jaar jonger en ik kon goed studeren. Ik ben er zeker van dat ik veel energie heb en gemotiveerd ben.

Waarom vindt men mensen van boven de veertig te oud om te leren of te werken?

Mensen leven langer dan vroeger en moeten langer doorwerken. Wanneer vrouwen de veertig passeren, hebben ze al  problemen met het vinden van een baan. Mannen van boven de vijftig ondervinden dezelfde problemen.

Ik hoor ook vaak dat we bepaalde kleuren of bepaalde kleding niet meer moeten dragen, omdat we oud zijn. Of dat mannen grote buiken hebben vanwege hun leeftijd. Belachelijk. Ik accepteer dat niet: dat komt door bier, gebrek aan sport, slechte voeding,  en niet door de leeftijd.

Ik hoop dat mensen niet luisteren naar die domme denkbeelden. We moeten vechten tegen die negatieve invloed. We willen vooruit!"

 

Worden vrouwen en mannen van boven de veertig of vijftig te snel afgeschreven op de arbeidsmarkt? Wat is hierover uw mening?