Nieuws/Wat U Zegt
493636
Wat U Zegt

'Schiet vos af om grutto te behouden'

Mieke de Vries heeft vanuit haar huis in Amsterdam zicht op de Wilmkebreekpolder waar zij altijd genoot van de vele grutto's. Ze maakt zich zorgen nu om het voorbestaan van de soort. Volgens haar zijn de vossen, die moeten zorgen voor natuurlijk evenwicht, de boosdoener.

Mieke de Vries uit Amsterdam schrijft:

"Ik lees dat de grutto uitsterft. Woonachtig in Amsterdam-Noord kijk ik uit op de Wilmkebreekpolder. Jarenlang een gruttoparadijs geweest, waar grutto's langskwamen om te broeden en met succes. Een prachtig gehoor en gezicht om te zien hoe ze hun jongen opvoeden.

Vereniging De Wilmkebreek Polder heeft dit jaar langs slootkanten en bruggen draden geplaatst om de vossen tegen te houden. Er moesten zo nodig vossen in onze omgeving geplaatst worden omdat dat beter zou zijn voor het natuurlijk evenwicht. Het resultaat is dus dat de grutto's als ze broeden, worden opgevreten door de vossen. Mochten ze het overleven dan worden de pullen opgevreten door de vossen.

Katten verdwijnen als sneeuw voor de zon, evenals konijntjes. Van de grutto's is niets meer over. Het aantal kieviten is ook gedecimeerd. Maar de vossen doen het prima, ze lopen 's nachts zelfs door de achtertuinen. Gezien op beveiligingscamera's of in het berijpte en besneeuwde gras.

Jammer van die mooie weidevogels, maar de 'natuur' (?) heeft in Amsterdam-Noord voorrang. Teveel vossen vraagt om een opheffing van het afschotverbod."

Wat vindt u van een opheffing van een afschotverbod om de weidevogels kans te geven? Laat het ons weten in een reactie.