498821
Wat U Zegt

'Lucht was nooit eerder zo schoon'

"Het zal allemaal wel waar zijn van dat fijnstof in de lucht, maar de lucht die we tegenwoordig inademen is vele malen schoner dan die van mijn jeugd in de jaren dertig", zegt P. Kremer.

P. Kremer schrijft:

"Als in de herfst de kolenkachels weer werden aangestoken, kon je dat op straat goed ruiken. Bleef de rook in de mist hangen, dan zag je geen hand voor ogen. Bij vorst gooiden mensen de asla op de stoep uit om ouderen voor uitglijden te behoeden. De opstijgende aswolken werden voor lief genomen. Als er een auto door onze straat kwam, rook je die een half uur later nog. Wie aan een spoorlijn woonde, kon de was niet buiten hangen vanwege de door stoomlocomotieven uitgestoten roetdeeltjes. Grote gemeenten hadden allemaal hun kolengestookte gasfabrieken die veel meer vuil uitstootten dan de kolencentrales die men nu wil sluiten. Het was kort gezegd in mijn jeugd geen frisse boel.

Maar al zal dat niet gezond geweest zijn, niemand klaagde. In tegenstelling tot nu. Lucht en water zijn nog nooit zo schoon geweest als nu. We leven tien jaar langer dan de generatie van onze (groot)ouders. Als het waar is dat we als gevolg van fijnstof nu een jaartje korter leven, dan houden we toch nog negen jaar levenswinst over."

 

Denkt u ook dat het met de luchtkwaliteit wel meevalt? We zijn benieuwd naar wat u ervan vindt.